Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Spelberoende jämställs med alkoholism

Uppdaterad
Publicerad

Spelberoende kan snart komma att bli jämställt med alkoholism. Dessutom tar Socialstyrelsen nu över ansvaret för vården av spelberoende, och förhoppningen är att spelberoende inom några år skall kunna få lagstadgad rätt till vård för sitt missbruk.

Spelmissbruk har sakta fått mer och mer uppmärksamhet, allt eftersom problemspelarna har blivit fler. I dag är 2 procent av Sveriges befolkning spelmissbrukare. En siffra som numera är klart jämförbar med alkoholism, som 4 procent av befolkningen lider av.

-Det är i dag med spelberoende som det var med alkoholismen för 100 år sedan. Man sade länge att alkoholismen var en moralisk sjukdom, att det satt i din karaktär som människa – att du var svag. Det var ju först flera decennier senare det blev ett medicinskt tillstånd, säger Anders Tengström, spelforskare vid Karolinska Institutet.

Diagnos
Precis som med alkoholismen har det tagit lång tid för spelmissbruket att få status som en riktig sjukdom. Men nu är det på gång. Diagnosen spelberoende kommer snart att klassificieras i samma kategori som alkohol- och narkotikaberoende i medicinska sammanhang.

Tidigare har spelberoende klassats som en typ av impulskontrollstörning, men med den nya beteckningen ”beroende” jämställs alltså spelmissbruk med diagnoser som exempelvis alkoholism. Det kommer att få stor innebörd för spelmissbrukares möjlighet att få vård och hjälp med sin sjukdom.

-Det får en annan dignitet. Det är första gången spelberoende får en riktig medicinsk beroendekaraktär, och det är ett erkännande till de som faktiskt har de här problemen att det är ett medicinskt tillstånd och inte något man bara kan sluta med. Det är mer än så, ett problem man inte kan hantera. Man behöver få hjälp, säger Anders Tengström.

Rätt till vård
Det har länge varit oklart vem som skall ta hand om spelmissbrukarna, eftersom deras besvär hittills inte klassificerats lika hårt som andra beroenden. Alkoholister och drogberoende har rätt till vård enligt Socialtjänstlagen – men i lagen står det ingenting om spelmissbruk. Förhoppningen är att den nya klassificeringen skall råda bot på det, och ge laglig rätt till vård för spelmissbruk.

-Redan i dag är det så att vissa kommuner har tagit det på allvar och inrättat särskilda behandlingsverksamheter för spelberoende, medan de flesta kommuner inte har gjort det. Det här ökar ju trycket på de kommuner som inte gjort det att börja titta på frågan. I varje kommun finns det många som är spelberoende men som i dag inte har någonstans att vända sig, säger Anders Tengström.

Tidigare har Folkhälsoinstitutet ansvarat för vård och förebyggande insatser för spelberoende. Men nu tar Socialstyrelsen över, för att utvärdera hur man skall ta hand om vården av de spelberoende. Det kommer däremot ta tid innan spelberoende verkligen kan få tillgång till samma vård som andra beroende. Socialstyrelsens första utredning skall vara klar i maj 2013, och först efter det kan det bli tal om en lagförändring för att inkludera spelberoende i Socialtjänstlagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Spelberoende

Mer i ämnet