Foto: Scanpix. Arkivbild.

Spelmissbruket oroar vid skolstarten

Uppdaterad
Publicerad

Tycker du att ditt tonårsbarn spelar för mycket datorspel? Då är du långt ifrån ensam.

Spelberoendekliniker har de senaste åren tagit emot allt fler samtal från oroliga föräldrar som förlorat kontrollen över sina barns spelande, och i samband med skolstarten har samtalsmängden exploderat.

–Det är du som har kontrollen, det är du som är hjälten. Det är som att kolla på film fast tusen gånger bättre.

Spelberoende

Så beskriver 20-årige Leslie Bingert dataspelet World of Warcraft. Ett spel han blev så besatt av att han höll på att spela bort sina studier.

Plötsligt är klockan fyra på morgonen

–Jag fick sämre betyg och klarade inte av vissa kurser, berättar Leslie. Det svåraste med spelet är att man hela tiden skjuter upp när man ska sluta. Jag ska bara göra det här och sedan det här och så blir det mer och mer. Plötsligt är klockan fyra på natten och då blir det svårt att orka med studierna.

Till slut hann alla uppskjutna läxor ifatt Leslie och i början på trean tvingades han hoppa av gymnasiet och ta ett sabbatsår.

–Då insåg jag att jag hade ett problem, säger Leslie. Det hade mina föräldrar påpekat för mig länge men jag lyssnade inte.

–Mina föräldrar har hela tiden varit negativa till dataspel och brydde sig aldrig om att ta reda på vad spelet gick ut på. Det var nog därför jag hade svårt att respektera vad de sa.

Mest dataspelsmissbrukare nu

I Linköping finns behandlingshemmet Game Over. Från början var verksamheten helt inriktad på vuxna spelmissbrukare som spelar om pengar men sedan några år tillbaka har man tvingats att byta fokus.

–Majoriteten av alla samtal hit handlar numera om dataspelande, berättar föreståndaren Inger Lundberg. Många får problem med vikten, andra sköter inte sin hygien, man duschar inte och har svårt att umgås med andra.

Politiker inte medvetna om problemet

Problemet är enligt Inger Lundberg att politiker och beslutsfattare inte är medvetna om problemet eftersom fokus ligger på spel om pengar.

–Det här är ett beroende precis som andra beroenden, säger Inger Lundberg som vill att även dataspel ska räknas in i diagnosen spelberoende.

På skolorna är man däremot medvetna om problematiken. Kanske för att det är här som konsekvenserna märks så tydligt.

–Det handlar om trötta elever, om elever som kommer för sent och som sover på lektionerna, berättar Oscar Hultqvist som är lärare på Ljungstedtska gymnasiet i Linköping.

Viktigt inte bara fördöma

Precis som många andra unga lärare har han själv vuxit upp med dataspel. Därför tycker han det är viktigt att inte bara fördöma utan istället föra en dialog med eleverna.

–Jag kan förstå elever som spelar mycket, det har jag själv gjort i perioder, men det rättfärdigar såklart inte att du missköter skolan. Däremot kan man inte dra alla dataspelare över en kam. Tack vare att jag själv spelar blir det lättare för mig att föra en diskussion med eleverna och kunna fånga upp dem som verkligen har problem.

Leslie Bingert är inne på samma linje, trots att hans dataspelande tvingade honom att skjuta upp studierna ett år.

–För min del gick det för långt. Jag fick sämre fysik och sov dåligt, men det behöver ju inte bli så. Det är väl med dataspelande som med alkohol. Gör man det med måtta är det ingen fara.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spelberoende

Mer i ämnet