Margrethe Vestager (ALDE), Manfred Weber (EPP) och Frans Timmermans (S&D) är tre av toppkandidaterna som väntas ta över efter Jean-Claude Juncker. Foto: Thierry Monasse/AP/TT, Vadim Ghirda/AP/TT och Virginia Mayo/AP/TT

Spitzenkandidaten – här är favoriterna som kan ta över efter Jean-Claude Juncker

Uppdaterad
Publicerad

Snart avgår EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Här är de hetaste namnen som kan ta över – och bli EU:s nye starke man.

Mellan den 23:e och 26:e maj är det EU-val vilket innebär att ett nytt parlament kommer ta plats i Bryssel och Strasbourg. I samband med detta kommer också Jean-Claude Juncker, som varit EU-kommissionens ordförande sedan november 2014, att avgå.

Vem som kommer ersätta honom är i nuläget oklart. De olika partigrupperna har dock redan utsett sina spitzenkandidaten (toppkandidater).

EU-valet 2019

– Systemet med spitzenkandidaten ifrågasätts dock av en rad medlemsländer som inte tycker att den här modellen har något stöd i EU-fördraget. Bland de starkaste kritikerna finns Frankrike och Luxemburg, som båda uttryckt stor tveksamhet, säger SVT:s EU-korrespondent Christoffer Wendick.

Trots kritiken finns det ändå en hel del som talar för att det blir någon av de största partiernas toppkandidater som tar över efter Jean-Claude Juncker. Här är de troligaste tronföljarna:

Manfred Weber, EPP

Tysk politiker från Bayern. Han är medlem i Angela Merkels systerparti CSU och är sedan juni 2014 gruppledare för EPP-gruppen, Europeiska folkpartiets grupp (kristdemokraterna). I EPP ingår bland andra Moderaterna, Kristdemokraterna, Republikanerna (Frankrike), Partido Popular (Spanien) och Viktor Orbáns parti Fidesz (som för tillfället dock är avstängda från EPP).

– Manfred Weber har stöd av Angela Merkel men partigruppen är splittrad och stödet för honom är inte helhjärtat. Hans nackdel är att han bara har suttit i EU-parlamentet och därmed saknar politisk erfarenhet på den nivå som kommissionärerna har. Det finns de som har uttryckt frågetecken kring om han kan sitta ner och förhandla med exempelvis Xi Jinping och Donald Trump. Manfred Weber kan EU:s korridorer bra men utanför är han oprövad och saknar helt enkelt politisk erfarenhet, säger Christoffer Wendick.

Frans Timmermans har varit kritisk mot Polen, Ungern och Rumänien. Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Frans Timmermans, S&D

Nederländsk politiker från Maastricht som representerar Arbetarpartiet (PvdA). Frans Timmermans är sedan 2014 Europeiska kommissionens första vice ordförande samt EU-kommissionär med ansvar för bland annat bättre lagstiftning och stadgan om de grundläggande rättigheterna. Han har även varit utrikesminister. I den socialdemokratiska S&D-gruppen ingår bland annat Socialdemokraterna, Feministiskt initiativ och Socialdemokratiska partiet (Rumänien).

– Frans Timmermans är en diplomatson som har gjort sig känd, eller ökänd beroende på vilken sida man står på, i sin kamp för rättsstatliga principer i EU. Bland annat har han dragit igång en utredning om avtalsbrott mot Polen och han har också uttalat sig väldigt hårt mot Ungern och Rumänien. Han stöds av exempelvis Stefan Löfven men har skapat sig fiender, inte minst i Östeuropa, på grund av hans tuffa position mot länder där man kan misstänka att det förekommer brister i de demokratiska principerna och demokratiska grundvärdena, säger Christoffer Wendick.

Margrethe Vestager har utmärkt sig genom att ta upp kampen mot tech-jättar som Apple och Google. Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Margrethe Vestager, ALDE

Dansk politiker som var partiledare för det socialliberala partiet Det Radikale Venstre mellan 2007 och 2014. Hon har också varit ekonomi- och inrikesminister samt gruppledare i Folketinget. På 90-talet var hon också undervisnings- och kyrkominister. Sedan 2014 är hon EU-kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor. Utöver Margrethe Vestager har ALDE ytterligare sex kandidater i sitt ”Team Europe”.

– Hon har utmärkt sig genom att ta kampen mot de stora tech-jättarna Apple och Google, det har varit hennes profilfråga som kommissionär. Margrethe Vestager är Emmanuel Macrons favorit men hennes nackdel är att Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen tillhör ett annat parti. För att hon ska bli ordförande för kommissionen måste man bli förordnad av EU:s statsministrar.

Michel Barnier är EU:s chefsförhandlare i Brexitfrågan. Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Bubblaren: Michel Barnier, Brexitförhandlare

Om EU:s stats- och regeringschefer föreslår någon utanför partigruppernas toppkandidater som ny ordförande för EU-kommissionen pekar mycket på att Michel Barnier kan bli deras val. Michael Barnier är fransman, Brexitförhandlare och har tidigare varit EU-parlamentariker, kommissionär och fransk utrikesminister.

– Vad som kan bli intressant är om ALDE får ett slags vågmästarinflytande och att deras kandidat blir en kompromiss mellan EPP och SPD. Annars ligger Weber bäst till då EPP troligtvis blir den största partigruppen. Men det finns flera andra namn som är tänkbara kandidater och Michel Barnier är en av dem, säger Christoffer Wendick.

SVT Forum sänder hela debatten översatt på fredag kl 12 i SVT2 och SVT Play. I studion finns Erika Bjerström, utrikeskommentator och Rolf Fredriksson, EU-reporter. Programledare: Niklas Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet