Analys: ”Splittringen om flyktingpolitiken kommer att bestå”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

När den parlamentariska kommittén nu samlas för att försöka enas om en ny migrationspolitik kan man konstatera att det blir mycket svårt att nå en bred politisk uppgörelse i riksdagen. Tvärtom tyder det mesta på att den partipolitiska splittringen om flyktingpolitiken kommer att bestå.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Migrationspolitiken har de senaste åren växt fram som en av de viktigaste politiska konfliktfrågorna i Sverige. Partiernas väljare är starkt polariserade i frågan samtidigt som flyktingpolitiken splittrar såväl politiska block som enskilda partier.

Sedan 2015 har dock det svenska flyktingmottagandet minskat kraftigt. På sikt  kan det leda till att frågan förlorar en del av sin sprängkraft. I stället riktas nu mer fokus i debatten på frågor som rör integration och grov brottslighet, på senare tid inte minst skottlossningar och sprängningar.

Migrationskommitténs uppdrag är att ta fram en långsiktigt hållbar integrationspolitik. Hur en sådan skulle se ut är dock svårare att definiera. Här gör riksdagspartierna helt olika bedömningar.

Ett 20-tal förslag

Sverigedemokraterna vill i princip stoppa flyktingmottagandet helt, Moderaterna och Kristdemokraterna vill minska det kraftigt medan partier som Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill se ett mer generöst mottagande.

Inför tisdagens möte med migrationskommittén har partierna lämnat in ett 20-tal olika förslag som går i helt olika riktningar. Moderaterna vill till exempel ha ett volymmål för asylsökande, medan Vänsterpartiet vill ha en amnesti för de ensamkommande unga som inte anses ha asylskäl.

Socialdemokraternas roll i den här processen är lite mer oklar. Statsminister Stefan Löfven har visserligen sagt att även han vill minska det svenska flyktingmottagandet, men samarbetspartierna Miljöpartiet och Centerpartiet lär inte acceptera detta.

Visst, Socialdemokraterna skulle kunna få stöd för denna linje om man gör upp med M, KD och SD, men då lär den nuvarande regeringskonstellationen spricka. Och givet de eftergifter som Socialdemokraterna hittills varit beredda till för att behålla regeringsmakten är det mest sannolika scenariot att Löfven då hellre böjer sig för kraven från sina samarbetspartier, C och MP.

Djupt oense – om det mesta

En slutsats är dock möjlig att dra redan nu om den framtida migrationspolitiken. De tillfälliga uppehållstillstånden lär bli kvar som huvudregel. Här ser det i dag ut att finnas en klar majoritet bland riksdagspartierna. Därmed är dörren av allt att döma stängd för en återgång till det system med permanenta uppehållstillstånd som gällde fram till flyktingkrisen 2015.

Men om det mesta i övrigt är man alltså djupt oense. Det handlar t ex om anhöriginvandringen och vilka försörjningskrav som ska gälla, hur de ensamkommande unga ska hanteras, om det ska sättas upp ett volymmål för svensk flyktingpolitik och om personer som får asyl ska tvingas kvalificera sig in i svenska välfärdssystem.

Ytterligare en punkt där partierna är splittrade är regeringens förslag att uppehållstillstånd i framtiden också ska kunna ges av humanitära skäl.

Dominoeffekt – flera kommer lämna

Hur kommer då riksdagspartierna slutligen att formera sig i migrationskommittén? Ja, Sverigedemokraterna lär inte vara beredda att acceptera några större kompromisser. Partiet har inget att vinna på att kompromissa i denna sin viktigaste profilfråga.

Och lämnar SD, ja då kommer sannolikt också Moderaterna att lämna migrationskommittén. Partiet riskerar annars att hamna i skottgluggen för att ha accepterat en alltför urvattnad uppgörelse med regeringen. Och med tanke på att M och SD delvis slåss om samma väljare skulle det kunna skada Ulf Kristersson inför nästa val.

En annan dominoeffekt är att om M lämnar kommittén, ja då lär också Kristdemokraterna lämna. Ebba Busch Thor vill inte sitta kvar med Stefan Löfven om M och SD stängt dörren till en uppgörelse.

Migrationspolitiken en politisk konfliktfråga

Mest sannolikt är det alltså att en uppgörelse om migrationspolitiken inte alls blir så bred som regeringen sagt sig hoppas på.

I stället talar det mesta för att det i slutändan blir en produkt som enbart stödjs av den nuvarande regeringskonstellationen, det vill säga Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.

I så fall kommer migrationspolitiken att bestå som viktig politisk konfliktfråga också inför nästa val. Räkna med att Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna i det läget gör allt för att anklaga Socialdemokraterna för att sitta i knäet på Miljöpartiet i migrationsfrågan.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.