Arkivbild. Mycket av näthatet sker i Youtubes kommentarsfält. Foto: TT

Nya trenden: Sprider hatfyllda kommentarer till barn på Youtube

Uppdaterad
Publicerad

Ett Youtubefenomen som går ut på att kommentera andra personers videor har fått genomslag i Sverige. Kommentarerna är långt ifrån positiva och går istället ut på att i hårda ordalag såga andra – även barn.

– Atmosfären är helt annorlunda nu. Det är mycket råare, säger youtubern Sara ”Songbird” Linderholm.

Förutom att enskilda youtubers lägger upp hatfyllda videoklipp på sina egna kanaler där de kommenterar andras klipp, så sker även mycket av näthatet i Youtubes kommentarsfält. Detta är inget som förvånar Kim Sylwander, doktorand i barn- och ungdomsvetenskap. 

– Det rör sig om hatfyllda spiraler och dessa flyttas mellan olika nätverk. Förut fanns det hatsajter på Facebook som nu har förflyttats till Youtube.

G20-mötet i Hamburg

– Det handlar inte bara om vad som händer i olika filmer utan också om vad som skrivs och av vem i kommentarsfälten, säger hon.

LÄS MER: Barn luras in på otäcka Youtubeklipp

”Personliga åsikt”

Sara ”Songbird” Linderholm med över 100.000 följare på sin kanal menar att den schyssta och goda tonen som tidigare varit synonymt med sajten, utmanas av de som sprider hat bakom yttrandefrihetens namn.

– De kallar sina kommentarer för sin ”personliga åsikt” eller för satir, men egentligen handlar det bara om elaka hot och kommentarer.

– De säger att de har rätt att säga de här sakerna eftersom det råder yttrandefrihet, men de sprider åsikter som är diskriminerande, säger hon.

LÄS MER: Barn tittar mer på Youtube än på TV

Hugo Lindkvist, som granskat hatet som sprids på sajten för DN:s räkning menar att föräldrar måste intressera sig för vad deras barn gör på Youtube. 

– Det här är den överlägset mest besökta sajten för unga personer och många barn får sköta sig själva, lägga upp videor där de ber andra att sluta skicka elaka kommentarer. För barnens skull måste föräldrar finnas på plats, säger han.

Tar efter vuxnas beteende

Reportern får medhåll av Kim Sylwander, som menar att vuxna har ett ansvar att se över hur de själva uttrycker sig. Både på nätet eller runt köksbordet när de kommenterar andras bilder. 

– Barn tar efter vuxna och sättet de uttrycker sig. Det är centralt att vuxna för samtal kring filmerna deras barn tittar på, delar och kommenterar, säger hon. 

”Låt er inte skrämmas”

Youtubern Sara ”Songbird” Linderholm menar dock att föräldrar inte ska låta sig skrämmas eller förbjuda sina barn att använda sajten. 

– Vi som har funnits här länge har skapat ett fint community, det finns så många bra människor här. Fokusera på det som är bra och sluta titta på de som är dåliga, säger hon.

LÄS MER: Lär känna Sveriges största Youtube-profiler

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

G20-mötet i Hamburg

Mer i ämnet