Sprider nyheter om Syrien – hotas till livet

Uppdaterad
Publicerad

Varje dag dör över 20 personer i Syrien, samtidigt som medierna har svårt att ta sig in i landet. I Sverige har Bassam Al-Baghdady, ansiktet bakom twitterkontot @syriennyheter, fått ta emot flera dödshot för sin rapportering. För första gången träder han nu fram offentligt.

I Syrien fortsätter de blodiga protesterna mot president Bashar al-Assad. Konflikten har rasat i 309 dagar och ska ha krävt över 6.500 liv. Samtidigt som intresset för Syrien är stort är tillgången till information liten.

De regimkritiker som öppet talar ut mot regimen riskerar sitt liv, och det är i princip omöjligt för yrkesverksamma journalister att ta sig in och arbeta öppet i landet.

I Sverige driver Bassam Al-Baghdady twitterkontot @SyrienNyheter sedan nästan ett år tillbaka. Varje dag skickar han ut information från sina kontakter i Syrien, om senaste nytt i landet.

Hotas till livet

Trots att han fram tills i dag varit anonym har Bassam och hans familj nyligen fått ta emot dödshot hem i brevlådan.

-Det är den syriska underrättelsetjänsten i Sverige som ligger bakom hoten. Kanske, i bästa fall, så betyder det att jag går ut offentligt med det här att risken minskar för att man vågar gå på mig och min familj, säger Bassam Al-Baghdady till SVT.

Hyllas för insatsen

Och kontot @SyrienNyheter har gjort mer för rapporteringen om Syrien i Sverige än alla etablerade medier tillsammans. Det menar Cherin Awad, jurist och bloggare.

-Här har någon lagt ner tid på att spåra en anonym familj, funnit dem, tagit sig till deras hem, försökt hota dem till tystnad. Det säger ganska mycket om vikten av deras jobb. De behöver vårt stöd, skrev hon i ett blogginlägg i går.

Freja Salö

freja.salo@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.