SR:s förra vd: Rätt att ställa ansvarsfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Radios förra vd Mats Svegfors menar att det var rätt av SR att ställa den kritiserade frågan om judar har ansvar för antisemitismen. Något som Willy Silberstein från Svenska kommittén mot antisemitism, anser är att ytterligare skuldbelägga judar. 

Var det rätt eller fel av Studio Ett:s programledare att ställa frågan om judar har ett ansvar för växande antisemitism? Sveriges Radios förra vd Mats Svegfors och Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism möttes i kvällens Aktuellt för att debattera den hårt kritiserade frågan som ställdes till Israels ambassadör Isaac Bachman i förra veckan.

Studio Ett:s programledare frågade ambassadören om judar bär ett eget ansvar för den växande antisemitismen, något man sedan bad om ursäkt för. I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver publicisten Mats Svegfors att det var rätt att ställa frågan och fel att som Sveriges Radio gjorde, klippa bort den.

– I ett demokratiskt samhälle har vi alla ett ansvar och det måste kunna gå att diskuteras. När Sveriges Radio retuscherar bort saker på det här sättet är det ett väldigt starkt ställningstagande, säger Mats Svegfors.

”Skuldbelägger judar”

Willy Silberstein är starkt kritisk till frågan i Studio Ett och speciellt i ljuset av terrordådet i Köpenhamn endast två dagar tidigare då en judisk man sköts till döds utanför en synagoga.

– Man skuldbelägger gruppen judar och det är djupt problematiskt. Man kastar ett ansvar på judar och det befäster fördomar och de problem som den judiska gruppen har i Sverige i dag, säger han.

Mats Svegfors menar dock att det finns ett problem i att tabubelägga frågor.

– Hon ställde en fråga, det gör man för att man vill provocera en fram ett svar och en debatt, det är inte ett ställningstagande. I ett fritt samhälle har vi alla ett ansvar och att inte få ställa en fråga om ansvar är ett väldigt ingrepp i en fri debatt, svarar Svegfors.

”Kunde ha fått igång dialog”

Israels ambassadör Isaac Bachman avvisade själv frågan och jämförde med att man inte kan fråga en kvinna som våldtas om hon var ansvarig utan att skuldbelägga henne, något som Silberstein håller med om.

– I den frågan ligger också ett påstående om att man skulle ha ett ansvar och det tycker jag är absurt. Som gammal journalist tycker jag att man ska ställa många tuffa och kontroversiella frågor, men det finns en gräns och den gränsen har man passerat när man på det här sättet skuldbelägger en avskild grupp, säger Willy Silberstein.

Mats Svegfors hävdar att om ambassadören svarat på frågan hade man fått till ett samtal om gamla föreställningar och fördomar om judars skuld.

– Hade ambassadören svarat på frågan så hade vi fått en diskussion om just detta. I stället för att åstadkomma dialog och ett öppet konstruktivt samtal vägrade han svara och åstadkom konfrontation.

Problematiskt i det här klimatet

Silberstein vill dock markera att frågan i Studio Ett kom i ett klimat där judar tvingas möta en allt växande antisemitism.

– I lördags var jag i synagogan och där står beväpnade vakter. Det blir ytterst problematiskt att ställa en sådan fråga när judar får gå ut från synagogan samtidigt som män står med dragna k-pistar utanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet