Sveriges Radios vd Cilla Benkö Foto: Sveriges Radio

SR:s vd om radioprofilen: Därför kommunicerar vi inte externt

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Radios vd Cilla Benkö vill inte gå ut med huruvida SR-profilen stannar inom företaget eller inte, efter anklagelserna om sexuella trakasserier.

– Jag vill att mina medarbetare ska känna förtroende för att vad de säger inte kommer att kommuniceras externt.

Locket har lagts på kring den utredning om den anklagade radioprofilen som blev klar på torsdagen. Beskedet är att hon lämnar programmet hon jobbar med – men om hon stannar på radion är oklart. De källor SVT Nyheter talat med uppfattar det dock som att hon blir kvar på Sveriges Radio. Vd Cilla Benkö vill inte klargöra saken ytterligare.

– Ett antal beslut har tagits som kommunicerats till de berörda, säger hon till SVT Nyheter.

Kampanjen #MeToo

”Arbetsgivare ska ta hänsyn till alla medarbetare”

De utsatta på den aktuella redaktionen har dock inte fått besked om ifall profilen blir kvar på radion.

– De som bör veta saker har fått veta det. Jag vill att mina medarbetare ska känna förtroende att kunna gå till ledningen och berätta saker och därför kan jag inte kommunicera externt vad som beslutas.

Kan du förstå att de som utsatts kan känna att de vill ha tydligare besked?

Jag har full respekt för att det är jobbigt och tärande för dem. Arbetsgivare ska ta hänsyn till alla medarbetare och skapa ett företagsklimat där folk känner att de har tillit att berätta saker. Vi vill vara transparenta och öppna.

”Oacceptabelt beteende”

Ledningen fick inte kännedom om det här beteendet trots att det pågått en längre tid. Varför?

– Det har förekommit ett agerande och beteende på den här redaktionen som är oacceptabelt. Det det här handlar om ett stort företag och jag rör mig mycket i företaget men vi har i den här utredningen sett att det kommit fram saker som borde ha kommit fram tidigare. Nu är det oerhört viktigt att vi gemensamt pratar med varandra med respekt. Sådant här löser man inte med policies och riktlinjer utan genom att prata med varandra.  

Har profilen skyddats för att hon är så populär?

– Jag vet inte vad tidigare chefer har gjort men jag har inte hört något om att hon skyddats.

Hur mår profilen i dag?

– Jag kommenterar inte enskilda medarbetare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet