Väljarna anser just nu att sjukvården är den viktigaste frågan och politikerna hänger på. Foto: Isabell Höjman/TT

Analys: Nu vill alla vara vårdpartier

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Alla vill vara vårdpartier. Så ser det ut i svensk politik just nu. Stefan Löfven (S) har varit ute på vårdturné, Kristdemokraterna fokuserar helt på frågan, och Sverigedemokraterna försöker sig på en inbrytning. Orsaken är att väljarna just nu anser att sjukvården är den viktigaste frågan.

Love Benigh

Politikreporter

Sedan ett och ett halvt år tillbaka rankar väljarna vårdfrågan som den allra viktigaste. Det gör naturligtvis att samtliga riksdagspartier måste ha en trovärdig politik när det gäller sjukvården.

Det är också därför som Sverigedemokraterna under ett par års tid försökt sig på en inbrytning i en fråga där partiet haft problem att få förtroende tidigare. Få om ens några tyckte att partiet hade bäst vårdpolitik i början av 2010-talet. I Novus mätning då tyckte bara mellan 1–2 procent att partiets vårdpolitik var den bästa.

Kristdemokraterna har haft ansvar för sjukvården i regeringsställning under den senaste borgerliga regeringen. Dessutom har partiet valt att fokusera på sjukvårdspolitiken under tiden även efter valet. Det har hittills inte gett något tydligt avtryck. Sedan valet tycker färre att KD har den bästa vårdpolitiken, från 6 procent till dagens 4 procent.

Invandring engagerar mest

Sjukvårdsfrågan är speciell på flera sätt. Nästan hela makten finns i landstingen och hos landstingspolitikerna. Dessutom anger flest att vården är bland dom viktigaste frågorna, men det är inte den fråga som engagerar mest. Det är i stället frågan om invandringen.

Om väljarna enbart får välja en enda fråga är det invandringen man anger som den allra viktigaste. Flest tar däremot med vården om man får välja flera olika alternativ som viktiga politiska frågor.

Motigt för Liberalerna

Värt att notera är också att färre håller fram invandringsfrågan som den viktigaste. Från 61 procent i december till 52 procent i dag. Återstår att se om den utvecklingen kommer att fortsätta. Det är en central fråga för Sverigedemokraterna. Det är den enda fråga där väljarna tycker att SD har bäst politik.

Sedan 2015 har frågan dominerat den svenska politiska dagordningen och det är också sen dess som Sverigedemokraterna ökat sitt opinionsstöd från omkring 10 procent till omkring 17 procent i dag.

Liberalerna har haft det motigt och ligger och sladdar strax under det valresultat som uppfattades som en stor besvikelse 2014. Partiet kan nu dock glädja sig åt att ha återtagit initiativet i skolfrågan. Nu tycker återigen flest att Liberalerna har bäst skolpolitik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet