Det var den 21 december då polisen larmades till statsministerns villa i Nacka, efter att en städfirma av misstag utlöst ett inbrottslarm, enligt uppgifter till Expressen. När polisen kom till platsen visade det sig att en kvinnlig städare där saknade uppehållstillstånd och var efterlyst. Foto: Christine Olsson/TT/Hasse Holmberg/TT

Städbolaget som anlitade Magdalena Anderssons städerska friat

Uppdaterad
Publicerad

Vd:n för det städbolag som misstänktes ha anlitat en efterlyst kvinna utan uppehållstillstånd för att städa i dåvarande statsminister Magdalena Anderssons hus frikänns från brott mot utlänningslagen, enligt en dom i Nacka tingsrätt.

Den tidigare misstänkte vd:n uppger enligt domen att han inte har haft uppsåt eller varit oaktsam.

Det var i slutet av december 2021 som en kvinna utan uppehållstillstånd frihetsberövades när en städfirma utlöste ett larm hos dåvarande statsminister Magdalena Andersson (S).

Händelsen väckte starka reaktioner, och det ifrågasattes varför företag som arbetade hemma hos statsministern inte kontrollerades bättre. Dessutom väcktes åtal mot städfirmans vd för brott mot utlänningslagen och för att gärningen enligt åtalet ska ha begåtts av uppsåt eller av oaktsamhet.

Nu frikänns dock vd:n från misstankar om brott. Detta enligt en dom i Nacka tingsrätt på torsdagen, som SVT har tagit del av.

”Har inte haft uppsåt eller varit oaktsam”

En förutsättning för en fällande dom var, enligt tingsrätten, att kvinnan varit anställd av städbolaget. Städbolagets vd yrkade dock under utredningen att så inte varit fallet utan att hon varit inhyrd från ett bemanningsföretag. Därmed menar vd:n att han inte haft uppsåt eller varit oaktsam.

Enligt tingsrätten finns inte tillräckligt med bevisning för att städerskan ska ha varit anställd direkt av bolaget, varför åtalet ogillas. Dock döms bolaget att betala en särskild avgift för att, enligt 20 kap. 12 a § utlänningslagen, inte ha vidtagit rimliga kontrollåtgärder när kvinnan anställdes genom ett bemanningsföretag. Avgiften ska enligt domslutet uppgå till 95 200 kronor.

Kvinnan varken har eller har haft något arbetstillstånd i Sverige.

Avslutat alla kontakter med städfirman

Under utredningen framkom det också att städfirman saknade kollektivavtal. Magdalena Andersson menade dock att frågan om kollektivavtal hade ställts flera gånger.

“Jag har avslutat alla kontakter med städfirman. De har vid flera tillfällen svarat jakande på frågan om de har kollektivavtal”, skrev Andersson då i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

SVT har sökt städbolagets vd för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.