Foto: Fredrik Persson / TT & Terje Bendiksby / NTB scanpix / TT

Statsministerns städerska utvisad – arbetsgivaren utreds fortfarande

Uppdaterad
Publicerad

Den städerska som frihetsberövades vid statsminister Magdalena Anderssons hem i december har nu utvisats. Innan det godtog hon ett strafföreläggande för att ha vistats olovligt i Sverige. Utredningen kring att hon kan ha arbetat utan tillstånd fortsätter mot arbetsgivaren.

I fredags utvisades kvinnan som uppmärksammades stort sedan det blev känt att hon frihetsberövats utanför statsminister Magdalena Anderssons hem efter att ett larm utlösts. Kvinnan som är i 25-årsåldern och kommer från Nicaragua vistades illegalt i Sverige. Innan hon utvisades godtog hon ett strafföreläggande för brott mot utlänningslagen. Påföljden blev 50 dagsböter a 50 kronor, alltså 2500 kronor. 

– Gällande hennes olovliga vistelse så var det bevisat att hon vistats i landet olovligen och hon godtog strafföreläggandet, säger kammaråklagare Robert Damberg. 

Den städfirma som anlitats av Andersson har tidigare uppgett att städerskan inte varit inne i statsministerns bostad, varken vid det aktuella tillfället eller tidigare. I en intervju med Expressen uppgav kvinnan själv att hon städat i statsministerns bostad vid ett tidigare tillfälle, i höstas. I polisutredningen utreddes också misstankar mot kvinnan om att hon skulle arbetat utan tillstånd. 

– Det gick inte att slå fast omständigheterna kring hennes anställning innan det att hennes avvisningsbeslut skulle verkställas och jag beslutade därför att lägga ned den delen av utredningen mot henne, det utreds vidare gentemot arbetsgivaren, säger kammaråklagare Robert Damberg. 

Ägaren till städfirman, som anlitats av statsministern under lång tid, nekar till brott. Åklagaren kan idag inte svara på när han kommer fatta beslut i åtalsfrågan kring arbetsgivaren. 

– Det är en person som delgivits misstanke om brott vad gäller arbetsgivaransvaret, men den utredningen pågår så där kan jag inte säga så mycket, säger kammaråklagare Robert Damberg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör säkerhetsexperten Dick Malmlunds skarpa Säpo-kritik: ”Inget Bullerbyn”. Foto: Janerik Henriksson / TT & SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer