Karin Granberg, Suzanne Axell och professor i gynekologi Marie Bixo. Foto: Moa Frygell

Ställ dina frågor om mens

Uppdaterad
Publicerad

Fråga doktorn ägnar ett helt program åt mens och mensrelaterade problem. Vår expert, gynekolog Marie Bixo, svarar på tittarnas frågor.

Här ser du hela programmet om mens.

Hormonnivåer i kroppen under menscykelns olika delar. Foto: SVT Design

Svar på vanliga frågor:

Så funkar menscykelnDet här händer i livmodern vid mensSå påverkas kroppen av könshormoner

Skillnaden mellan PMS och PMDSTips om du tror att du har PMDS

Blodbrist vid mens

Det här är endometriosSvårt att kissa vid mensForskningsläget endometrios

Tips vid mens och träning

Menstruell migrän

TSS – Toxic shock syndrome

Bioidentiskt progesteron

SVT rapporterade · Chatta om mens

18.51
Hej!
Jag undrar om det är vanligt att livmoderns slemhinna kommer ut i stora bitar under mensen, eller är det missfall?
Fick nämligen ut en ”köttliknande” bit på ca 2-3 cm för några dagar sedan och har inte haft en så stor bit innan som kommit ut.
Om man blöder mycket så att blodet levrar sig kan det ibland se ut som köttliknande klumpar. Det kan i och för sig vara ett tidigt missfall., men då borde du haft mera ont än vanlig mensvärk och haft ett längre uppehåll än vanligt sedan senaste mensen. Om mensen kom på någorlunda rätt tid så var det nog inte det.
18.51
Hej!

Om mensen brukar vara regelbunden och det går att utesluta graviditet, när är det dags att söka hjälp om mensen inte kommer vid den tiden som den ska?
Efter sex månaders uppehåll utan mens bör man söka hos en gynekolog för utredning. Det är vanligt med kortare uppehåll och då brukar det rätta till sig av sig själv.
18.52
Varför har jag kommit i tidigt klimakterium ingen mens sedan jag var 39 år?
Jag hoppas att du fått göra en utredning med kromosomanalys, annars bör du söka hos gynekolog för det. Oftast är det dock ingen kromosomrubbning som ligger bakom och då har man ingen förklaring tyvärr. Du bör erbjudas östrogenbehandling som skydd mot hjärtkärlsjukdom och benskörhet.
18.52
Jag är i förklimakteriet och blöder kraftigt under 2 av dagarna. Det är mycket obehagligt och min fråga är om man kan förblöda av en mensblödning?
Nej, det är ingen fara för livet, men om man blöder kraftigt varje gång så blir det med tiden en järnbrist som man kan må dåligt av.
18.54
Hej!
Många vet tyvärr inte vad endometrios är, skulle du kort kunna förklara vad sjukdomen är för allmänheten?
@Seda - Hej! Marie gör det i programmet, kolla i länkarna här ovanför!
18.54
Vart ska man vända sig för att få hjälp med sina mens problem (HC/mödravård) och vad ska man säga när man tar kontakt?
Lite beroende på vilket problemet är och i vilken ålder man är. För riklig mens och "vanlig" mensvärk kan man söka på HC i första hand. Ev. blir det remiss till gynekolog. Svår mensvärk eller PMDS bör bedömas av gynekolog.
18.54
Jag äter kombinerat p-piller och har gjort i ca5 år varför vill min barnmorska att jag ska byta till ett o kombinerat p-piller för att jag har haft 1 migrän med aura?
Vid migrän med aura ökar risken för blodpropp i hjärnan ganska kraftigt om man tar kombinerade p-piller. Din barnmorska gjorde rätt som rekommenderade ett piller med enbart gulkroppshormon, som inte medför samma risk.
18.56
Har en dotter som är 23 fyllda o bara får värre o värre PMS. Dvs får väldigt låg energi veckan
innan mens o allmän oro o dålig sömn.
Har på gynekologs inrådan provat olika P-
piller, minipiller med olika sammansättningar.
Inget hjälper.
Hon motionerar o äter bra o har kul för övrigt,
vad kan hon göra? Finns någon annan hjälp?
Förstahandsbehandling är SSRI (antidepressivt läkemedel) som man tar enbart dagarna före mens. De brukar hjälpa snabbt mot PMS-besvär. Hon bör söka hos gynekolog eller allmänläkare. Bra om hon fört symtomdagbok  i två månader innan så att man kan säkerställa diagnosen.
18.57
Vad innebär endometrios?
@Sara - Hej! Marie svarar på flera frågor om endometrios i programmet. Kolla i blålänkarna här ovanför!
18.57
Vad ger man för utbildning till ungdomar gällande mens och dess skydd, tamponger, bindor och menskopp.
Tyvärr vet jag inte vilken information man ger i skolan men sannolikt varierar det. Skolsköterskan borde kunna ge råd individuellt. Ungdomsmottagningar brukar ge utbildning ibland.
18.57
Hej! Jag har och haft en mängd cystor på äggstockarna, men min största 7x7cm sprack för några år sedan. Nu får jag fruktansvärd värk under mensen på äggstocken där cystzilla satt, vad beror detta på?
Jag vet inte säkert - kan bara spekulera. Ibland bildas det sammanväxningar (tunna stråk) inne i buken om man haft en cysta som spruckit. Sådant kan påverka menssmärtan. Om smärtan är mycket kraftig och påverkar ditt dagliga liv bör du söka hos gynekolog.
18.58
Ingen mens är det klimakteriet
Om du är i åldern för klimakteriet (sista mens vid 45-55 år) så är det så. Annars, om mensen uteblivit i sex månader eller mer bör du söka hos en gynekolog som då gör en hormonell utredning. Genom den kan man ta reda på om du är i ett för tidigt klimakterium eller om det finns någon annan orsak.
18.58
Hej Jag är 48 år och sedan drygt 3 år tillbaka har jag börjat få bölder/finnar strax före menstruation i ljumskar,lår och i närheten av underlivet.
Är det här ett tecken på att man är på väg in i klimakteriet eller vad kan det bero på?
19.03
Det är väl säkert att man är inte gravid om man har fått normalt mens?
Nej, inte hundraprocentigt säkert. Om du misstänker graviditet bör du ta ett graviditetstest.
19.03
Vart ska man vända sig för att få seriös hjälp? Jag får intrycket att man inte ta mig seriös när jag säger att jag har svåra PMS syndrom.
Kunskap om PMS varierar tyvärr, även bland gynekologer. Min erfarenhet är att de gynekologer som jobbar i öppenvård (mottagning) brukar ha bättre kunskap om PMS. Allmänläkare kan ibland ge god hjälp. Fråga dej fram om vilken läkare som är mest kunnig på detta område när du ringer och bokar tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fråga doktorn

Mer i ämnet