Morgan Johansson vill se en straffskärpning med hänsyn till brottsoffer. Foto: TT

”Ställ högre krav på villkorlig frigivning”

Uppdaterad
Publicerad

En dömd person ska friges efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt straff – oavsett risk för återfall. Den lagen vill nu Morgan Johansson se över, enligt Sveriges Radio.

Justitieminister Morgan Johansson (S) vill se över reglerna för villkorlig frigivning, det skriver Sveriges Radio.

– Regelverket har varit alltför slappt och det har varit för mycket slentrian i att man efter två tredjedelar ger de här individerna villkorlig frigivning. Det måste ställas högre krav på besluten, säger Morgan Johansson.

Ministern vill, som många i debatten efterfrågat, att man ska väga in om den dömde fortfarande är samhällsfarlig eller inte.

Ska vara ”synnerliga skäl”

I dag fungerar det så att en person ska släppas efter två tredjedelar av straffet om man inte har synnerliga skäl som talar mot det, till exempel om man misskött sig under fängelsevistelsen eller permissionerna.

– I praktiken ska man, förutom skötsamheten på fängelset, väga in vilken risk det finns för återfall och vilken farlighetsbedömning man gör av individen, säger Johansson.

I dag släpptes den så kallade ”Hagamannen” och det är den frigivningen som fått debatten att blossa upp på många håll. Han har flera gånger bedömts ha en hög återfallsrisk och därför ifrågasatte många att han släpptes fri efter att ha suttit av nio år på sitt fjorton år långa straff.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hagamannen - Frigivningen

Mer i ämnet