– Sverige har ett av de bästa sociala skyddsnäten i världen, men även här har de barn som inte gått till skola drabbats på liknande sätt som barn i de länder där skolorna stängt helt, säger Barnombudsmannen Elisabeth Dahlin. Foto: Fotograferna Holmberg / TT och Jonas Ekströmer / TT

Stängning av skolan dåligt för barnen

Publicerad

Stängda skolor under coronakrisen drabbar barnen, speciellt de som lever i utsatthet. Det framkommer i en rapport som Europeiska nätverket för barnombudsmän gjort tillsammans med Unicef.

Det är 24 barnombudsmän i Europa som svarat på frågor om hur barnens situation ser ut under pandemin. Ett område man tittat på är skolan. Sverige är ett av få länder som hållit skolorna öppna under coronapandemin, och där barnen inte i samma utsträckning drabbats av de nackdelar som andra länder rapporterar om.

– Det är intressant att det finns en sådan samsyn bland Europas barnombudsmän på vilka konsekvenser en stängning av skolan ger, säger Elisabeth Dahlin som är Sveriges barnombudsman.

Bristen på tillgång till dator och internet och avsaknad av föräldrar som kan hjälpa till med hemundervisning har gjort det svårt för vissa barn att få adekvat undervisning. Men det är inte bara risken att halka efter kunskapsmässigt som är problemet med en nedstängning av skolan.

Ökat tryck på pressade familjer

Flera länder rapporterar ett ökat tryck på familjer som redan har en pressad situation, där det till exempel finns ett missbruk, förekommer våld eller där föräldrar måste arbeta hemifrån och samtidigt sysselsätta eller undervisa sina barn.

Att få gå iväg till skolan innebär enligt barnombudsmannen att få komma bort från problemen en stund, att få ha socialt umgänge och att träffa trygga vuxna som ser om barnen far illa, säger

– I tider av kris är det viktig att det finns en struktur och förutsägbarhet för barnen. Där spelar skolan en stor roll. Oavsett vilken kris ett barn drabbas av kan rutiner och trygghet göra hela skillnaden, säger Elisabeth Dahlin.

”Viktig kunskap inför kommande kriser”

Barnombudsmannen trycker på att man kan dra viktiga slutsatser inför kommande kriser.

– Det är första gången i modern tid som något sådant här drabbat så många barn samtidigt. Det är viktigt att samla kunskap och evidens och använda det för att förebygga negativa konsekvenser som kan uppstå, som våld i hemmet, psykisk ohälsa och att hjälpa dem som behöver allra mest stöd och hjälp i framtiden, säger Elisabeth Dahlin.

Sveriges Radio var först ut att berätta om detta, och här hittar du hela rapporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.