Johan Forssell (M): ”Att ålägga Polisen att vara transportverksamhet, det kommer ju ta tid och kraft från det viktiga polisiära arbetet”. Foto: SVT

Stark kritik mot att polisen ska sköta transporter igen

Publicerad

Enligt ett förslag från regeringen ska polisen återigen bära ett tyngre ansvar för transporter av frihetsberövade. Detta är något som Moderaterna kritiserar.

Polisens uppdrag skulle renodlas, var budskapet från regeringen. Bland annat fick kriminalvården ta över huvudansvaret för att transportera frihetsberövade personer.

Men det har inte fungerat smärtfritt och nu föreslår regeringen en ny lag, som skulle innebära att polisen återigen får ta en större del av ansvaret. Moderaterna gillar det inte.

– Jag tycker att det är beklagligt. Därför att vi har ju en situation där Polisen är väldigt ansträngd redan nu, mycket stora problem med skjutningar och kriminalitet. Att då ålägga Polisen att vara transportverksamhet, det kommer ju ta tid och kraft från det viktiga polisiära arbetet, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.

”Besparing mitt under brinnande trygghetskris”

Ämnet har varit omdebatterat. Den senaste budgeten kritiserades för att polisen fick mindre pengar. Pengar som istället gick till kriminalvården, just för att de skulle sköta de här transporterna.

– Regeringen valde ju här i vårbudgeten att lägga en besparing på Polisen, mitt under brinnande trygghetskris. Om det nu är så att man ska flytta det här ansvaret tillbaka till polisen då förutsätter jag att man återtar den besparingen, och att Polisen får de pengar som de faktiskt behöver för att kunna göra ett bra jobb, säger Forssell.

”Kritiken är helt fel”

Men från regeringens sida menar man att Moderaterna har fått det hela om bakfoten, och att det nya förslaget inte alls ska drabba Polisens verksamhet.

- Kritiken är helt felaktig. Vi går emot att vi renodlar polisens verksamhet, och Kriminalvården har ökat sina transporter för Polisens räkning av frihetsberövade personer med över 50 procent de senaste åren, säger justitieminister Morgan Johansson (S), till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer