SVT:s Swedbank-avslöjande väcker starka reaktioner hos Per Bolund (MP). Foto: SVT

Starka reaktioner på SVT:s Swedbank-avslöjande

Publicerad

Under dagen har det kommit starka reaktioner på SVT:s uppgifter om misstänkt penningtvätt i Swedbank, inte minst från politiskt håll.- Det kan inte accepteras i ett hållbart banksystem, säger finansmarknadsminister Per bolund (MP).

– Penningtvätt är nånting som vi ser otroligt allvarligt på och jag är rädd för att det här kan skada förtroendet för svenska banker, säger Per Bolund.

Vad borde hända nu som du ser det?

– Nu är det viktigaste att alla papper kommer på bordet och att vi får full klarhet i vad som har hänt. Finansinspektionen har fått mycket mer resurser och skarp lagstiftning så här finns det möjlighet att agera.

– Jag tycker det är allvarligt att de här diskussionerna försiggår och att det finns misstankar om penningtvätt, det är något som inte kan accepteras i ett hållbart banksystem. Här måste vi se till att hålla rent från den här typen av verksamheter.

”Förutsätter att korten läggs på bordet”

Också Moderaterna reagerar starkt på SVT:s uppgifter i dag.

– Det är väldigt upprörande nyheter. Det är inget som någon svensk bank ska vara ens i närheten av, så man reagerar ju med bestörtning när man möts av den här typen av nyheter, säger Niklas Wykman, skattepolitisk talesperson för Moderaterna.

Han öppnar för att se över lagen ytterligare om det skulle behövas.

– Vi har givetvis en utsträckt hand om det behövs lagskärpning eller om riksdagen behövs för att stötta regeringen i deras ledning av myndigheter för att se till att vi har tillsyn lagar och regler på plats för att kunna förhindra sånt här, säger Niklas Wykman.

– Jag förutsätter att Swedbank, och alla banker som blir involverade i sånt här, lägger korten på bordet och tydligt bidrar, både till de lokala finansinspektionernas arbete, till vår finansinspektions arbete, men också till brottsbekämpande myndigheters arbete ifall så krävs. Så här ska vi absolut inte ha det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.