Personerna på bilden förekommer inte i artikeln. Foto: TT

Starka vittnesmål om usel mat

Uppdaterad
Publicerad

Över hundra email från människor runt om i landet har strömmat in till SVT i samband med vår granskning av om mat i kommun och landsting. De flesta har en dyster historia att berätta.

En av de kvinnor som hört av sig berättar om sin svärmor, som bodde kvar hemma fram till 93 års ålder, och som fick matlådor levererade.

– Min svärmor har hög integritet och när vi frågade henne om maten var bra eller inte klagade hon inte, så som det ofta är med den ”gamla stammen”, berättar hon.

Matlådor kvar i frysen

Men när svärmodern till slut fick en plats på ett äldreboende och hennes anhöriga skulle ta hand om den lägenhet hon bott i hittade de en stor mängd matlådor i frysen, som inte ens var öppnade.

– Ledsamt, konstaterar svärdottern. Vi som trodde att hemtjänsten inte bara levererade utan också kollade upp att min svärmor åt. Både personal och brukare skulle må så mycket bättre om man fick tillaga maten i respektive hem.

En annan kvinna skriver att den mat som hennes mamma fick på sitt äldreboende i Luleå serverades först fyra dagar efter att den levererats till boendet.

I fyra dagar förvarades den först i kylanläggningar på äldreboendet. Ingen där kunde ge svar på varför eller hur mycket av näringsämnena som var kvar i maten när den väl serverades.

Oro över mikrovärmd mat

I Olofströms kommun har protesterna varit stora om matlådorna, skriver en man. Det som anhöriga oroar sig över är att maten värms i microvågsugnar och inte längre innehåller de nödvändiga näringsämnen som de äldre så väl behöver.

I ett annat mejl till SVT skriver en kvinna såhär:

–Jag har själv drabbats av matlådor. Jag har stroke och min vänsterhand är förlamad. Men jag har alltid brytt mig om vad jag äter och vägrar ta emot lådorna.

Kvinnan har överklagat och krävt att få praktisk hjälp med matlagning i stället.

–Jag tycker om att laga mat och är då aktiv i planering, inköp och tillagning, berättar hon. Men behöver hjälp.

Nu får kvinnan hjälp, men bara under 15 minuter i veckan.

–Vi hinner typ hacka lök eller dela en köttbit, berättar hon. Resten gör jag själv med mycket besvär. 

”Inte människovärdigt”

En annan kvinna hävdar att Svenljunga kommun inte serverar människovärdig mat inom äldrevården.

–Min mor har under ett och ett halvt år blivit serverad mat som för det mest är så oaptitlig att hon slänger den orörd direkt i soporna, skriver hon.

Och fortsätter:

–Hon har gått ner en sju till åtta kilo och får energidryck varje dag för att hon inte ska svälta ihjäl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar matvalet

Mer i ämnet