Foto: Scanpix

Stärkt förtroende för Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Med knappt ett år kvar till valet är det nu allt fler svenskar som säger att de skulle ha störst förtroende för Stefan Löfven (S) som statsminister.

32 procent uppger i en ny Sifo-undersökning, som Expressen publicerar inför dagens tv-sända partiledaredebatt, att de känner störst förtroende för S-ledaren.

Fredrik Reinfeldt har fortfarande det överlägset största förtroendet, 47 procent. Men gapet håller på att utjämnas. Reinfeldt tappar stort medan Löfven har stärkt sin ställning. I februari var siffrorna 52 respektive 28 procent.

1.000 personer tillfrågade

Förändringen är statistiskt säkerställd. Undersökningen har gjorts av Sifo och pr-byrån Westander, utan uppdrag av någon parti eller organisation.

1.000 personer har tillfrågats. Intervjuerna gjordes kort efter Barack Obamas Sverige-besök och i samband med att regeringen presenterade sin budget.De rödgröna partierna har nu över 50 procent av väljarstödet – och avståndet mellan de politiska blocken fortsätter att öka.

Majoritet till rödgrön

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet får tillsammans 50,3 procent i en sammanvägning av opinionsmätningar som Novus gör för Sveriges Radio Ekot. Men bara S ökar något, en procentenhet till 33,9.

Mätningen är från september. Senast de rödgröna hade egen majoritet i liknande mätningar var i april 2012.

Allianspartierna går nedåt

Allianspartierna får totalt 39,1 procent vilket är en nedgång från förra månaden. Centerpartiet hamnar på 3,6 procent, den lägsta nivån sedan hösten 2010 när Novus började göra sammanställningarna.

Väljarstödet för Sverigedemokraterna är nu nästan lika stort som för Folkpartiet och Centern tillsammans – 9,3 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer