Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP). Foto: Henrik Montgomery/TT

Staten redo ge ut gröna obligationer för första gången

Uppdaterad
Publicerad

För första gången ger staten ut gröna obligationer. Uppemot 30 miljarder kronor kommer att emitteras genom Riksgälden, vilket är betydligt mer än de 10 miljarder som det tidigare har talats om.

– Vi tror att det här är en förutsättning för Sverige att få ännu bättre villkor på obligationsmarknaden, eftersom det finns en väldigt stor efterfrågan på gröna obligationer från investerare, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Regeringen har låtit det fristående forskningsföretaget Cicero granska ramverket som styr de gröna obligationerna. Betyget blir det högsta på en fyrgradig skala – mörkgrönt.

Pengarna som lånas upp kopplas till redan beslutade utgifter i budgeten, till exempel olika klimat- och energiåtgärder.

Marknaden för gröna obligationer, som ska finansiera hållbara och klimatsmarta investeringar, har exploderat på senare år, men från låga nivåer. I fjol gavs gröna obligationer för 133 miljarder ut i Sverige, enligt Danske Bank. Det var en ökning med 85 procent jämfört med 2018, som i sin tur var ett rekordår med 90 procent ökning jämfört med 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatkrisen

Mer i ämnet