Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Statens nota för sjuklön – 18 gånger högre än det vanliga

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaderna för sjuklöner för staten beräknas öka från 1 miljard till drygt 18 miljarder till följd av corona. Mest pengar har de offentliga arbetsgivarna fått.

Normalt står ett företag för två veckors sjuklön minus karensavdrag när en medarbetare blir sjuk. Men sedan april har staten betalat hela sjuklönen åt företagen som en del i regeringens coronapaket. En kostnad som blir 18 gånger högre än vanligt.

– Ökningen beror på lagändringen som kom med corona. Den innebär att arbetsgivarna får tillbaka hela sjuklönekostnaden från april, säger Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan – den myndighet som betalar ut stödet.

Stödet baseras på företagets sjuklönekostnader och sätts in på skattekontot. Mest pengar har de offentliga arbetsgivarna fått, visar siffror som Försäkringskassan tagit fram för SVT:s räkning.

Mest till Göteborgs stad

Bland aktiebolagen toppar Samhall listan, följt av Volvo och Postnord.

De arbetsgivare som fick allra mest i april var Göteborgs stad med 87,7 miljoner och Västra götalandsregionen med 87 miljoner. Totalt har Västra götalandsregionen fått nästan 200 miljoner fram till 1 juli.

– Vår sjukfrånvaro har varit hög så detta har varit ett betydande tillskott för oss i denna ansträngda situation, säger Erik Lagergren, tillförordnad regiondirektör.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Som mest var var femte anställd borta från jobbet på distributionsterminalen i Partille. Foto: Sofia Netskar SVT

Tas bort 1 oktober

Den här veckan börjar stödet fasas ut. 1 oktober tas det bort helt. Nu varnar arbetsgivarorganisationen Almega för att det kan hota jobben om regeringen drar in stödet som planerat.

– Det här stödet har, tillsammans med de sänkta arbetsgivaravgifterna, fått våra medlemsföretag att hålla näsan över vattenytan. Vi vill att regeringen står för halva sjuklönekostnaden året ut, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på arbetsgivarorganisationen Almega.

Ännu finns inget besked om förlängning och ansvarig minister Ardalan Shekarabi (S) meddelar via mejl att regeringen följer frågan noga.

– Beslut kan endast fattas så långt fram i tiden som man kan veta att covid-19 kommer att vara kvar som samhällsstörning, skriver socialförsäkringsministern.

Här är arbetsgivarna som fått mest i ersättning för sina sjuklönekostnader i april 2020

Visa

Offentliga arbetsgivare:

Göteborgs kommun: 87,7 miljoner

Västra götalandsregionen: 87,3 miljoner

Region Stockholm: 66,6

Region Skåne: 55,5

Malmö kommun: 53,4

Aktiebolag som erhållit mest sjuklönestöd i april 2020

Miljoner kr

Samhall 51,6

Volvo personvagnar: 28,1

Postnord: 28

Scania: 14,8

Attendo: 14,7

Saab: 13,8

Danderyds sjukhus: 12,5

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer