Daniel Erkstam. Foto: Privat

Statoilchefen: ”Släpp inte in romer”

Uppdaterad
Publicerad

Under sin gymnasietid på 1990-talet drygade Daniel Erkstam ut ekonomin med extrajobb på en Statoilmack. Ordern från chefen var tydlig: Släpp inte in romer på natten.

På kvällar, helger och skollov hoppade Daniel in och jobbade extra på den dygnetruntöppna macken . Men alla var inte välkomna till Statoilmacken i Luleå.

-Om personer med romskt utseende dök upp skulle vi inte släppa in dem, säger Daniel.

Chefens instruktion var tydlig; När kunder med romskt utseende närmade sig entrén var ordern att snabbt låsa dörrarna och vifta bort dem.

Daniel berättar att chefen motiverade beslutet med att romer hade snattat och därför var de inte välkomna. När Daniel frågade varför inga romer var välkomna sade chefen att om de inte hade snattat så var det bara en tidsfråga innan de skulle göra det.

Han gjorde chefen uppmärksam på att deras agerande var diskriminering, men om de blev anmälda skulle de hävda att de som kunde tänkas anmäla hade snattat.

-Hade jag varit vuxen, så hade jag stått emot, säger Daniel.

Vad tycker du om det här idag?

– Det är helt vedervärdigt. Jag har både jobbat med, bott granne med och haft barn på samma dagis som romer och aldrig stött på problem. Man kan inte dra alla människor över en kam.

SVT har sökt Statoil för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Romer diskrimineras på bensinmackar

Mer i ämnet
Mer Inrikes
Mer Nyheter