Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här svarar statsepidemiolog Anders Tegnell på tittarfrågor Foto: SVT

Statsepidemiolog Anders Tegnell svarar på tittarfrågor: Munskydden har en roll just nu

Uppdaterad
Publicerad

Vilka åtgärder borde Sverige ha vidtagit, nu med facit i hand? Och varför rekommenderades plötsligt munskydden? Tittarfrågorna vällde in till statsepidemiolog Anders Tegnell.

I tisdagens avsnitt av Corona special svarade statsepidemiolog Anders Tegnell på tittarfrågor. En av dem gällde varför Folkhälsomyndigheten till slut beslutade sig för att rekommendera munskydd.

– Nu är vi, framförallt sjukvården, i ett så ansträngt läge. Vi har infört massa olika åtgärder, de har inte räckt hela vägen fram och då behöver vi vända oss till åtgärder som vi inte tror är speciellt effektiva eller kommer ge jättestor effekt.

Munskyddet är alltså den åtgärden som Folkhälsomyndigheten inte tror kommer att förändra mycket, men som vidtas för att försöka attackera problemet från flera håll samtidigt

– Nu behöver vi använda hela arsenalen för att stoppa detta. Speciellt nu när många fler åker buss eftersom det är den här tiden på året, då landar vi ändå i att även om det inte ger jättestor effekt och är väldigt viktigt att fortsätta hålla avstånd och stanna hemma, har munskydden ändå en roll just nu, i alla fall under en period, svarade statsepidemiolog Anders Tegnell.

Se mer i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Varför hade munskydden näbb förr i tiden? Se munskyddets historia på 60 sekunder. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer