Statsminister Stefan Löfven. Foto: TT

Statsminister Stefan Löfven fördömer övergreppen på Bråvallafestivalen

Uppdaterad
Publicerad

I samband med sin sommarturné i landet går statsministern nu ut med ett uttalande där han fördömer de misstänkta sexuella övergrepp som har anmälts under årets upplaga av musikfestivalen Bråvalla.

– Det är vidriga handlingar av ynkliga män, sa Stefan Löfven (S), som också öppnade för kameraövervakning på festivaler framöver.

Frågan om sexuella övergrepp har färgat samtalet kring sommarens musikfestivaler i flera år. Under 2016 års upplaga av Norrköpingfestivalen Bråvalla anmäldes fem våldtäkter, och flera fall av sexuellt ofredande.

LÄS MER: Detta har hänt – sexuella övergrepp på Bråvallafestivalen

Bråvallafestivalen i Norrköping

Fyra anmälda våldtäkter

När årets festival gick av stapeln den 28 juni var det med löften om hög polisnärvaro och satsningar på säkerheten.

Men trots det har frågan om sexuellt våld dominerat i rapporteringen även i år. Fyra tjejer har hittills anmält att de blivit våldtagna på Bråvallafestivalen, och enligt polisen har 23 anmälningar om sexuellt ofredande kommit in.

En tjej anmälde hur hon blev fasthållen och våldtagen i publikhavet samtidigt som Håkan Hellström spelade på scenen.

LÄS MER: Advokaten: ”Vi daltar för mycket med förövare”

”Ynkliga män”

Nu går statsminister Stefan Löfven ut och fördömer männen bakom de misstänkta brotten.

– Det är vidriga handlingar av ynkliga män, sa han under en presskonferens i Tjörn tidigare idag.

Stefan Löfven öppnade också för att musikfestivaler framöver kan komma att kameraövervakas.

– Det här måste få ett stopp. Vi har en dialog med polisen om att bli bättre på att hantera dessa brott, och vi behöver förebygga mer. Därför har vi också diskussion om kameraövervakning, också på den här typen av tillställningar. Så att de här ynkliga männen förstår att de mycket väl kan bli sedda, sa han under presskonferensen.

Uttalandet kommer i samband med den Sverigeturné som statsministern just nu befinner sig på. Stefan Löfven har, istället för att närvara på politikerveckan Almedalen i Visby, valt att besöka flera orter i landet för att möta svenska väljare.

LÄS MER: Bråvalla ställs in 2018

Beskedet: Lägger ner festivalen

Under gårdagen gick bolaget som arrangerar Bråvallafestivalen, FKP Scorpio, ut med nyheten att de lägger ner festivalen. Anledningen, enligt pressmeddelandet på festivalens hemsida, är de upprepade sexuella övergreppen.

”Det är fan inte okej. Vi accepterar det inte på vår festival”, står det att läsa i pressmeddelandet.

LÄS MER: Analys: ”Hoppas det inte är ett sätt att dölja bolagets brakförlust”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bråvallafestivalen i Norrköping

Mer i ämnet