Statsministern körde trasig stridsbåt

Publicerad

Stridsbåten var trasig och fick bytas, men det hindrade inte statsminister Stefan Löfven att sträcka ut över fjärden i 30 knop. Han och försvarsminister Peter Hultqvist har besökt Berga örlogsbas inför jätteförsvarsövningen Aurora.

I dag besökte statsminister Stefan Löfven och försvarsminister Peter Hultqvist Amfibieregementet på Berga i Stockholm. Där fick de träffa runt 200 soldater som blivit inkallade på en repövning inför deltagandet i den stora militärövningen Aurora 17.

Under dagen pågick skjut- och sjukvårdsövningar och ministrarna fick sig också en sjötur med Stridsbåt 90 – och vid rodret satt självaste statsministern.

Båtens jetstrålar lade av

Men aningen pinsamt blev det kanske när en av båtens jetstrålar lade av med statsministern ombord. Något som snabbt förklarades med att många av båtarna legat på land och att det inte är ovanligt med begynnande fel på grejerna då. Men efter ett rådigt ingripande plockades en fungerande båt snabbt fram.

Hultqvist: ”Inget aggressivt”

Aurora är den största svenska militärövningen på 23 år, i samarbete med flera Natoländer, i tider av säkerhetspolitiskt känsligt läge – något som har kritiserats från vissa håll.

– Det finns inget aggressivt i detta, utan det här är en försvarsövning av Sverige. Och vi har vår fulla rätt och suveränitet att genomföra den här typen av övningar utan att någon överhuvudtaget ska kunna ha synpunkter på detta, säger Peter Hultqvist.

Besöket på Berga, sydöst om Stockholm, görs dagen efter att Hultqvist har klarat sig ur knipan om en misstroendeförklaring.

Och att statsministern och försvarsministern visade upp sig tillsammans var kanske ingen tillfällighet, även om Stefan Löfven sade att det var planerat sedan en tid tillbaka.

LÄS MER: Aurora 17 – största militärövningen på 20 år

LÄS MER: Försvarsanställda försökte sabotera demonstration

LÄS MER: Kritiseras för bristande information

Fakta: Aurora 2017

Visa

Antal deltagande: cirka 19.500

Därav som övar: cirka 17.800

Dessa utgörs av: cirka 12.600 soldater

Cirka 6.700 ur hemvärnet

Övningsledning: cirka 1.600

Därutöver:

Civila myndigheter: cirka 150 (exempelvis MSB, Socialstyrelsen, Polismyndigheten, Sjöfartsverket, Luftfartsverket och Säpo)

Internationella aktörer cirka 2.000 (från USA, Frankrike, Norge, Finland, Danmark, Estland, Litauen och Lettland)

Källa: Försvarsmakten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Aurora 17

Mer i ämnet