Lena Hallengren Foto: TT

Lena Hallengren (S) blir ny jämställdhetsminister

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven utser Lena Hallengren till ny jämställdhetsminister. En regeringscomeback för riksdagsledamoten då företrädaren Åsa Regnér lämnar för ett jobb på FN.

Lena Hallengren (S) återkommer som statsråd då Stefan Löfven utsett henne till regeringens nya jämställdhetsminister.

”Stora uppgifter”

– Jag är glad över uppdraget. Jag har stora uppgifter framför mig den närmaste tiden, säger Lena Hallengren vid presskonferensen.

– Metoo har skapat en ofattbar kraft. Min uppgift är att en gång för alla rensa ut strukturer som gör att män och kvinnor inte kan verka på samma villkor.

Rätt till heltid och sänkt pensionärsskatt

Hon pekar ut rätten till heltid och att ha en lön som det går att leva på som en avgörande jämställdhetsfråga.

Hallengren tar också över också ansvaret för barn- och äldrefrågor. Hon menar att framför allt de sistnämnda blir viktiga efter att ha hamnat lite på undantag:

– Alltför många är oroade över att bli äldre, säger hon.

– 2020 ska inte någon pensionär betala mer i skatt än den som är yrkesverksam.

Comeback

Redan åren 2002-2006 var Hallengren förskoleminister under Göran Persson. Sedan valförlusten 2006 har hon varit riksdagsledamot och bland annat ordförande i utbildningsutskottet.

På onsdagen stod det klart att Åsa Regnér rekryterats till jobbet som vice chef för UN Women, FN:s organ för jämställdhet mellan könen. Därför avgår hon som barn-, äldre- och jämställdhetsminister.

Fakta: Lena Hallengren

  • Lena Hallengren (S) är född 1973 och sitter i riksdagen för Socialdemokraterna för Kalmar län. Hon är ordförande i utbildningsutskottet.
  • Hon har tidigare varit vice ordförande i socialutskottet och ordförande i trafikutskottet, ledamot i miljö- och jordbruksutskottet samt i klimatberedningen.
  • Under åren 2002 till 2006 var hon förskole- och ungdomsminister och minister för vuxnas lärande i Göran Perssons regering.
  • Hallengren har varit politiskt aktiv sedan mitten av 1990-talet, bland annat som ordförande för SSU i Kalmar län.
  • Dagens Nyheter kunde 2005 avslöja att regionförbundet under hennes ordförandeskap överdrivit antalet medlemmar och fått ut mer bidrag än man hade rätt till.
  • En förundersökning om misstänkt bedrägeri inleddes mot styrelsen, men lades ned då brott inte kunde styrkas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.