Foto: TT

Statssekreterare reser för hundratusentals kronor

Uppdaterad
Publicerad

Infrastrukturminister Anna Johanssons (S) statssekreterare Erik Bromander reser mycket och dyrt.
Sedan han tillträdde har han rest för mer än 800.000 kronor.

Erik Bromander har arbetat på näringsdepartement sedan oktober 2014. Sedan han började har han åkt på åtminstone 27 utlandsresor. Kostnaderna för Bromanders flygresor och hotellnätter uppgår till 829.000 kronor, skriver Dagens Nyheter.

Fyra andra statssekretare på näringsdepartementet har kostnader för mellan 39.000 och 171.000 kronor under samma period.

De allra flesta av Bromanders resor har varit i business class trots regeringskansliets riktlinjer om att flygresor ska bokas till lägsta pris. Vid resorna har han även haft en hel del fritid.

Tomas Dahlman, avdelningschef vid näringsdepartementet, säger att Bromander har ”rest ovanligt mycket” och att tjänstemän på departementet reagerat på de många resorna.

– Jag har förstått att det har upplevts som ett problem att han har vart borta väldigt mycket, säger Dahlman till tidningen.

Granskning inledd

Erik Bromander, som för tillfället är på en arbetsresa i Sydostasien, säger till Dagens Nyheter:

– Jag bokar inte själv mina resor, utan vi har en organisation för det på departementet. Jag utgår från att den följer de regler och rutiner som gäller för regeringskansliet.

Han skriver senare i ett sms till DN att han begärt att samtliga hans resor ska gås igenom.

”Skulle det finnas någon resekostnad som jag själv borde betalat kommer jag självklart att göra rätt för mig”.

Regeringskansliet har även inlett en granskning av resorna.

TT har sökt Anna Johansson för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.