”Det här väcker nya frågor kring hur det ska gå med budgetarbetet, det ska fortfarande förhandlas och bollen går nu tillbaka till Liberalerna”, säger statsvetaren Mikael Gilljam. Foto: Lars Schröder/TT

Statsvetare förvånad över Lööfs besked: ”Väcker nya frågor”

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet att Centerpartiet slopar kravet om att införa fri hyressättning kommer oväntat tidigt efter att regeringen fallit. Det menar statsvetaren Mikael Gilljam.

– Det här väcker nya frågor kring hur det ska gå med budgetarbetet, säger han.

Mikael Gilljam, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att han är förvånad över att beskedet från Annie Lööf kommer i det här läget.

– Jag trodde att hon skulle ställa hårdare krav. Det här väcker nya frågor kring hur det ska gå med budgetarbetet, det ska fortfarande förhandlas och bollen går nu tillbaka till Liberalerna. Det innebär också att Vänsterpartiet kan säga till sina väljare att man har lyckats och kan gå stärkta ur det här, säger han. 

”Varför så dramatiskt?”

Marja Lemne, S-märkt universitetslektor i statsvetenskap vid Södertörns högskola, menar att beskedet innebär att det inte ser ut som att det blir blir ett extraval, men konstaterar samtidigt att det fortfarande gäller att få igenom en budget.

– Det är skickligt hanterat av Vänsterpartiet. Men varför skulle det dröja så länge för Centerpartiet att ge det här beskedet och vara så dramatiskt? Det kan påverka medborgarnas förtroende för det politiska systemet när det blir lite av en cirkus, säger Marja Lemne.

Majoriteten av svenskarna är emot det kommande förslaget om fri hyressättning i nyproduktion, visar en mätning från DN/Ipsos. Både Mikael Gilljam och Marja Lemne tror att Centerpartiet inför beskedet kan ha tagit hänsyn till sådana opinionsmätningar.

– Centerpartiet kan ha dragit slutsatsen att det här inte är en valvinnande fråga, säger Mikael Gilljam.

– Nu ligger bollen hos Liberalerna och frågan är om man kommer att kunna locka tillbaka Liberalerna till ett nytt avtal.

Hinnfors: ”Intressant utveckling”

Statsvetaren Jonas Hinnfors skriver på Twitter att det nu finns ett visst förhandlingsutrymme.”Intressant utveckling. Dadgostar har deklarerat att V accepterar allt utom fri hyressättning vilket för C i sig torde vara positivt. Nu backar C från kravet på fri hyressättning. Plötsligt finns något slags förhandlingsutrymme för en ytterst tunn majoritet”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Regeringskrisen på 60 sekunder. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer