Statsvetaren Anders Hellström.

Statsvetare: Ekeroth måste sparkas

Uppdaterad
Publicerad
För att partiets nolltoleranslinje ska vara trovärdig måste de sparka Kent Ekeroth, säger statsvetaren Anders Hellström.

I dag publicerade Aftonbladet mejl från SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth till sajten Avpixlat, som antyder att Ekeroth har inflytande över sajtens innehåll. Ekeroth avfärdar mejlen som läsarreaktioner från hans sida, men nyheten kan ändå bli ett opinionsproblem för Sverigedemokraterna, menar Anders Hellström, statsvetare vid Malmö Högskola.

– Lögnerna, och inte Avpixlat i sig, är det stora problemet för SD i det här fallet. På lång sikt påverkas trovärdigheten för Sverigedemokraterna av en nyhet där Ekeroth anklagas för att ha ljugit.

Däremot är Hellström osäker på om väljarna påverkas av historien.

– För de som tycker att SD är rasister bekräftar bara det här bilden av ett parti som inte gjort upp med sitt förflutna. I andra lägret finns en grupp som tycker synd om Sverigedemokraterna och anser att det här är ännu ett mediedrev mot dem.

Problem för nolltoleransen

SD-ledaren Jimmie Åkesson införde i höstas en nolltolerans mot rasism i partiet, och enligt Anders Hellström måste den linjen leda till att Ekeroth sparkas från partiet.

– Det är känt sen tidigare att Kent Ekeroth har stått nära Avpixlat, men den här historien cementerar samröret. SD kan inte bedriva en trovärdig nolltoleranslinje utan att sparka Ekeroth, säger Anders Hellström.

Nolltoleransen är enligt honom en förutsättning för att vinna röster och vara det rumsrent radikala parti de säger sig vilja.

– Men det finns en falang inom Sverigedemokraterna som tycker att nolltoleranslinjen är att gå i elitens ledband, och det skapar splittring inom partiet. Syns den splittringen utåt påverkar det opinionen.

Vad gäller saken?

Visa
  • Sajten Avpixlat, som ofta ger utrymme för rasistiska och högerextrema åsikter, har en anonym redaktion och saknar ansvarig utgivare.
  • Vem eller vilka som ligger bakom sajten är okänt.
  • Riksdagsledamoten Kent Ekeroth kallade vid sajtens start Avpixlat för sitt projekt, men tog senare tillbaka uttalandet. Han har däremot varit öppen med att han hjälper sajten att samla in donationer.
  • Aftonbladet avslöjade i dag mejlkontakt mellan Ekeroth och Avpixlat, som antyder att de arbetar nära. Ekeroth avfärdar det och menar att han hört av sig som läsare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer