Jenny Madestam, statsvetare Foto: Stockholms universitet/Orasis Foto

Statsvetare om SD:s budgetbeslut: Historiskt

Uppdaterad
Publicerad

SD besluta att fälla regeringens budget förvånar och statsvetare ser beskedet som historiskt.

– Jag blev förvånad, det är historiskt i modern tid, säger statsvetaren Ann-Cathrine Jungar.

Hon får medhåll av Jenny Madestam, också hon statsvetare.

Decemberöverenskommelsen

– Det är en helt unik situation med tre tydliga block och med SD i maktposition, säger hon.

Det har SD att tjäna

Partiet har haft möten med riksdagsledamöterna och partidistrikten och gjort egna opinionsundersökningar, som visar att det fanns ett stort stöd för att fälla budgeten.

– Genom att fälla vill SD visa sin strategiska position och få inflytande över invandringspolitiken. Partiet hoppas också kunna bryta isoleringen, säger Ann-Cathrine Jungar.

Hotad vågmästarroll

Sverigedemokraterna har dragit ut på beskedet om vilken budget partiet avser att rösta på och i dag på presskonferensen höll partiets vikarierande partiledare Mattias Karlsson och Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesperson ett långt föredrag om invandringens kostnader. Karin Pettersson, ledarskribent på Aftonbladet, kallade föredraget för propaganda.

– Det är klart att de tog tillfället i akt för att beskriva den bild man har av invandringen. De säger sig förklara svenskarnas egen syn på saken, säger Ann-Cathrine Jungar.

Är inte SD:s vågmästarroll hotad nu?

– Jo, så är det, men i och med beskedet kommer man troligtvis tvingas samarbeta över blockgränserna. Då kan det framstå som om endast SD är i opposition och missnöjda väljare kan då se SD som enda alternativ att rösta på.

Jenny Madestam och andra bedömare tror att budgeten nu kommer att återremitteras. Här är de möjliga budgetscenarierna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet