På några års sikt kommer det tvingas formeras ett ungdomsförbund som är lojalt mot partiledningen, anser Andreas Johansson Heinö. Foto: TT

Statsvetare: ”Svårt att backa om uteslutning”

Publicerad

Sverigedemokraternas partiledning hade inget annat val än att kasta ut SDU-ledarna ur partiet, anser statsvetaren Andreas Johansson Heinö.

– Det var mycket väntat. Rimligen så fanns det inget annat alternativ. När man väl har offentliggjort att man har en utredning mot så profilerade personer så är det svårt att backa.

Det finns en opposition mot partiledningen inom både SD och ungdomsförbundet, som sympatiserar med den mer uttalat nationalistiska linje som SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand och vice ordföranden William Hahne driver. Men det är svårt att säga hur den oppositionen kommer att yttra sig efter uteslutningarna.

– Det återstår att se om detta blir en början på ännu mer splittring. Eller om det snarare blir en slutpunkt, där man kan enas mer kring partiledningens linje. Det är lite tidigt att säga än, säger Andreas Johansson Heinö.

Mindre utrymme än andra

Kan uteslutningarna ha en avskräckande effekt på intern opposition?

– Det beror på hur oppositionen ser ut. Det går ju inte att komma ifrån att det ändå finns sakliga, betydande skillnader här. Men det är klart att man visar att man menar allvar.

– Inget parti kan rymma hur stor variation som helst. Frågan är om inte Sverigedemokraterna är ett parti som har mindre utrymme för variation än andra partier.

De uteslutna SDU-ledarna har förklarat att de i höst självmant kommer att lämna sina uppdrag i ungdomsförbundet, men föreslår samtidigt en efterträdare till ordförandeposten som delar deras syn på vilken ideologisk väg SD borde välja.

– Inom SDU har man en väldigt dramatisk period framför sig, där det finns olika falanger. Det finns uppenbara splittringar, men på några års sikt kommer det tvingas formeras ett ungdomsförbund som är lojalt mot partiledningen, säger Andreas Johansson Heinö.

Inga marginaler

I etablerade partier brukar ungdomsförbunden ändå få ett rätt stort svängrum, där radikala och ideologiskt utmanande idéer kan frodas inom ramen för idéutveckling?

– Sverigedemokraterna har ett annat läge i svensk politik. Folkpartiet och Vänsterpartiet kan säga ”det vet alla att ungdomar står för något mer radikalt”, men Sverigedemokraterna har inte sådana marginaler. De kan inte säga ”våra ungdomar är lite mer rasister”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Striden i SD

Mer i ämnet