Statsvetaren: Därför har S förlorat sin starka ställning i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Inom Socialdemokraterna i Göteborg pågår just nu en intern strid, där distriktsstyrelsen kräver att gruppledaren Ann-Sofie Hermansson ska avgå. Men det är inget Hermansson tänker göra.

– Bakom sådana här strider finns olika åsikter om ideologisk och strategisk färdriktning, säger statsvetaren Jonas Hinnfors i SVT:s Aktuellt.

Det är en öppen strid mellan Socialdemokraternas gruppledare Ann-Sofie Hermansson och distriktstyrelsens ordförande Anna Johansson. Johansson har själv kallat situationen unik, för Hermansson säger att hon inte tänker avgå. Trots att distriktsstyrelsen menar att de tappat förtroende för henne.

– Ann-Sofie Hermansson har försökt föra in Socialdemokraterna på nya frågor, som integration och hederskultur, säger Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs Universitet.

Strid inom Socialdemokraterna i Göteborg

Utöver detta menar Jonas Hinnfors att partiet också står vid ett strategiskt vägskäl om vilka de ska samarbeta med.

– Ska man samarbeta åt höger eller vänster? Där ligger de verkliga problemen, inte egentligen i personfrågor.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strid inom Socialdemokraterna i Göteborg

Mer i ämnet