Politiken är fortfarande en ganska manlig domän, menar statsvetaren Maud Eduards Foto: Kerstin Mothander/Stockholms universitet

Statsvetaren Maud Eduards: ”Finns en ganska utbredd sexism inom politiken”

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnliga politiker kan ofta känna sig nedtryckta och förringade. Statsvetaren Maud Eduards är inte överraskad av att partierna själva vittnar om misstänkta sexuella trakasserier.

– Det finns en ganska utbredd sexism inom politiken, säger hon.

De senaste tio åren har riksdagspartierna hanterat minst 17 fall av misstänkta sexuella trakasserier, visar en rundringning som SVT Nyheter gjort. Händelserna har inträffat på jobbfester, i anslutning till andra partiarrangemang – och på arbetsplatsen.

Maud Eduards, är professor emerita i statsvetenskap vid Stockholms universitet och har forskat om våld, makt och politik. Hon tycker att den angivna siffran låter ganska låg.

Kampanjen #MeToo

– Ja, med tanke på alla vittnesmål om sexuella trakasserier i andra branscher. För oss som håller på med de här frågorna är det inget nytt att det är så utbrett, säger hon.

Alkoholen en ursäkt

Hon tycker inte att det är överraskande att en del trakasserier som listas av partierna ska ha skett på jobbfester.

– Det är min erfarenhet att det pågår en hel del på jobbfester. Jag tror att alkoholen ofta blir en ursäkt för att göra saker, man dricker för att det ska bli mer tillåtande.  

Politiker har högre krav på sig att föregå med gott exempel än andra grupper i samhället, men det hindrar dem inte från att trakassera sina kollegor – könsmaktordningen genomsyrar hela samhället, menar hon.

– Det vore märkligt om sexuella trakasserier inte skedde inom politiken. Politiker har samma normer och värderingar som samhället i övrigt. Sedan är det klart att det är jobbigare för dem att bli avslöjade.

Utbredd sexism

Enligt Maud Eduards visar forskning att det finns en ganska utbredd sexism inom politiken, som inte behöver ta sig uttryck i fysiska trakasserier. Politiken är fortfarande en ganska manlig domän, där kvinnor kan känna sig nedtryckta och förringade, menar hon.

– Kvinnor skärskådas mer och får kommentarer om sina kläder och ben. Man pratar om dem som ”lilla gumman” och de får förnedrande kommentarer om att de inte vet vad de håller på med.

Vet du något om våra folkvalda politiker som alla borde få veta? Har du ett nyhetstips eller något att berätta som vi borde ta upp – hör av dig till våra reportrar Hasse Burström, Marit Sundberg och Erik Wikén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet