Sveriges nya regering Foto: TT

Oerfarna ministrar riskerar bli problem för Löfven

Uppdaterad
Publicerad

De mindre erfarna ministrarna i landets nya regering måste snabbt visa sig kompetenta för att regeringen inte ska tappa förtroendet hos väljarna. Det säger statsvetaren Jenny Madestam.

Av de 24 ministrarna i den historiskt unga regering som under morgonen presenterades av Stefan Löfven saknar ett antal riksdagsbakgrund och i ett fall även politisk erfarenhet.

Och trots att det inte är ovanligt att personer utan riksdagsbakgrund väljs vid en regeringsbildning kan läget bli problematiskt för Stefan Löfven, enligt statsvetaren Jenny Madestam från Stockholms Universitet.

Sveriges nya regering

– Det är inte helt ovanligt att politiker är okända för väljarna, och den mediala aspekten gör att de snabbt blir det. Men det kan leda till förtroendeproblem, då de här personerna snabbt måste visa att de är kompetenta och inge ett förtroende hos allmänheten. Bland annat Göran Persson fick mycket kritik för att han tog personer utanför riksdagen, det var något som ledde till diskussioner.

”Väldig mix”

Enligt Jenny Madestam karaktäriseras den nya regeringen av sin brokiga sammansättning, där oprövade namn blandats med mer beprövade kort.

– Här finns en del nya namn som sticker ut, exempelvis Aida Hadzialic, som blir gymnasie- och kunskapslyftsminister,  Åsa Regnér och Annika Strandhäll, men även erfarna personer som Mikael Damberg, Ibrahim Baylan och Ylva Johansson. Så min bedömning är att det här är en regering med en väldig mix.

Och enligt Jenny Madestam finns det även en poäng i att, som Stefan Löfven, satsa på mer oprövade kort vid en regeringsbildning.

– Det är ett sätt att uppvisa förnyelse och visa att här kommer något nytt och fräscht, och inte gammal skåpmat. Och Stefan Löfven säkrar ju samtidigt även upp med några garvade personer.

”Stor omställning”

De mer oerfarna namnen i den nya regeringen kommer nu att hamna i centrum för en hård granskning av medierna, och enligt Jenny Madestam är det viktigt att Löfven har granskat sina nya ministrar utan och innan före tillsättandet.

– Jag förutsätter att Löfven har sett till att de inte har någon last i bagaget som kan stjälpa dem. I Reinfeldts regering fick ju flera ministrar gå, och att vara på toppen är oerhört pressande. Det kommer att bli en stor omställning för de här personerna.

Bah Kuhnke inte unik

Det kanske mest omdiskuterade namnet i den nya regeringen är Alice Bah Kuhnke, som tillträder posten som kultur- och demokratiminister. Men att Bah Kuhnke inte har någon politisk erfarenhet och blev medlem i Miljöpartiet först då hon tillfrågades om ministerposten är inte ovanligt, enligt Jenny Madestam.

– Det är inte helt ovanligt att personer som hamnar i regeringsställning inte har tidigare partitillhörighet. Det gällde exempelvis Thomas Bodström och Peter Norman. Diskussioner om att ta personer utifrån som inte suttit i riksdagen pågår alltid, och man plockar ofta personer utifrån.

Och enligt Jenny Madestam finns det en poäng med att låta många av de mer politiskt erfarna personerna stå utanför regeringsbildningen.

– Givet det parlamentariska läget vi befinner oss i är det viktigt att de personer som sitter i utskotten är erfarna. Därför har många viktiga personer lämnats kvar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges nya regering

Mer i ämnet