Förvaltaren grundlurade Stefan Stenberg. Han stal stora delar av ett arv, beslagtog hans löner och skuldsatte honom med flera hundra tusen kronor. Foto: SVT

Stefan blev grundlurad av sin förvaltare – har nu miljonskulder

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Stenberg från Piteå, vars fall har uppmärksammats av Piteå-Tidningen, blev grundlurad av sin förvaltare under många år. Men han tvingades själv polisanmäla, helt utan hjälp från överförmyndaren eller kommunen. SVT har kunnat visa att väldigt få av de här fallen polisanmäls.

Stefan Stenberg är lätt utvecklingsstörd och har läs- och skrivsvårigheter. Det var därför han under 2005 blev tilldelad en förvaltare av Piteå kommun för att få hjälp med sin privatekonomi.

500 i veckan

– Han lät mig och min fru leva på 500 kronor i veckan och han var alltid arg och elak mot mig, säger Stefan Stenberg och suckar djupt när han tänker tillbaka på tiden med förvaltaren.

Förfalskade fullmakter

Förvaltarskapet varade under totalt fem år men när det upphörde genom ett beslut i tingsrätten berättade inte förvaltaren det för Stefan utan fortsatte, genom bland annat förfalskade fullmakter, att ha hand om Stefans ekonomi.

– Den här mannen hade talets förmåga. Han kunde övertala vem som helst, och ingen trodde på något jag sa, säger Stefan Stenberg.

Grundlurad

Förvaltaren grundlurade Stefan Stenberg. Han stal stora delar av ett arv, beslagtog hans löner och skuldsatte honom med flera hundra tusen kronor.

Allt uppdagades först efter förvaltarens död när Stefan Stenberg själv började rota i vad som hade hänt.

– Jag gick till banken och begärde ut ett kontoutdrag och då såg jag att hela mitt arv från mina föräldrar var borta. Då förstod jag att jag hade blivit lurad, säger han.

Överförmyndaren gjorde inget

Under hela tiden som Stefan Stenberg stod under förvaltaren gjorde överförmyndaren, som skulle haft koll på förvaltaren, ingenting. I efterhand har länsstyrelsen riktat allvarlig kritik mot överförmyndarnämnden i Piteå och slår fast att tillsynen har varit undermålig.

Kommunen utreder just nu via sitt försäkringsbolag om de gjort något fel. Som princip säger Torbjörn Johansson, tillförordnad kommunchef, att om det finns misstanke att en förvaltare har begått brott så ska överförmyndarnämnden anmäla.

Uttalar sig inte

Varför gjorde ni inte det i Stefans fall?

– Jag kan inte uttala mig om specifika ärenden, säger Torbjörn Johansson

Men alla i Piteå kommun vet ju redan om det här och Stefan Stenberg vill själv att ni uttalar er om hans fall?

– Det är sekretess och vi varken får eller kan uttala oss i enskilda fall.

Tycker du att Piteå kommun har tagit sitt ansvar?

– Ja, vad ska jag säga. Vår målsättning är att människor ska behandlas på ett rätt och riktigt sätt. Ett sådant här fall har inte Piteå kommun varit med om förut så därför utreder vi det nu. Sedan får vi agera utifrån det.

Tycker du att Stefan blivit behandlad på ett rätt och riktigt sätt av Piteå kommun?

– Ja, så här långt utifrån det jag vet så ja, men vi kanske gör på något annat sätt när utredningen är klar. 

Men jag förstår inte vad utredningen ska visa som ni inte redan vet?

– Ja, men det är mycket som är oklart. Men det kan inte jag prata om nu.

Det finns fler

Stefan Stenberg är inte ensam. SVT har gått igenom länsstyrelsernas samtliga inspektioner av överförmyndare från de senaste fyra åren och funnit att minst 26 miljoner kronor är borta, oredovisade. Men bara i ett enda fall står det att överförmyndaren gjort en polisanmälan.

Det finns alltså ingen som har ansvar för att polisanmäla när samhällets mest utsatta blir skinnade på sina pengar.

– Det är förjävligt, det är bara att anmäla dem så att inte fler handikappade eller gamla blir utnyttjade, säger Stefan Stenberg.

Har miljonskulder

I dag har Stefan skulder på över en miljon och kämpar fortfarande för att få upprättelse. I över ett års tid satt han och försökte på egen hand reda ut vad som hade gått snett men han upplevde att varken kommunen eller polisen lyssnade på honom. Polisen la ner förundersökningen bara några timmar efter han kom in för att anmäla.

Fick hjälp av tidningen

Det var först när han gick till Piteå-Tidningen som han fick hjälp och någon slags upprättelse.

– Utan Piteå-Tidningen hade jag hade väl legat nedgrävd i marken. Jag hade kolavippat för gott utan dem, säger Stefan Stenberg och tittar med beundran på Jan Westerberg från Piteå-tidningen, som följt Stefans fall under flera år.

– Till och med när Jan åkte på semester hade han med sig alla mina papper och gick igenom, säger han.

Fick tillbaka pengar

Efter Piteå-Tidningens granskning av fallet har SEB betalat tillbaka 420.902 kronor och 12.098 kronor. Sparbanken Nord har betalat tillbaka 175.000 kronor. 

Överförmyndarnämnden eller någon representant från kommunen har än i dag inte sagt ett ord till Stefan Stenberg.

– Jag har inget förtroende kvar och kommer aldrig någonsin vilja ha en förvaltare igen, från och med nu sköter jag allt själv, säger Stefan Stenberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#deutsatta

Mer i ämnet