Stefan Löfven försvarar tystnaden om säkerhetsbristerna inom Transportstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) har fått hård kritik för att han inte informerat oppositionen, riksdagen och allmänheten om de allvarliga säkerhetsbristerna inom Transportstyrelsen. Han försvarar sig med att utredningen inte var klar förrän i juni.

– Vi ska lämna ut det här när vi har en samlad bild, säger han.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) har känt till misstänkta säkerhetsbrister inom Transportstyrelsen i över ett år, sedan de fick kännedom om dem i samband med Säpos förundersökning i början av 2016. Däremot ska statsminister Stefan Löfven (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S) ha informerats först i januari i år.

LÄS MER: Ministrarna höll tyst om läckan under ett år

IT-skandalen

Samtidigt fick varken oppositionen, riksdagen eller allmänheten reda på saken förrän det basunerades ut i medierna i början av juli.

Tagit tid att dra slutsatser

Statsministern, som själv inte uttalade sig om ärendet förrän på måndagen, hävdar att det har tagit tid att dra slutsatser om vad som har hänt. Han tycker inte att det är konstigt att Peter Hultqvist och Anders Ygeman känt till förundersökningen utan att säga något.

– Om det hade varit så att här hade behövts fattas något ytterligare beslut, tillföras resurser, någon annan åtgärd som vi behöver göra som regering då kommer det upp, men nu pågår det arbete som måste pågå, säger han i SVT:s Gomorron.

LÄS MER: SD: Avsätt ministrarna eller avgå

LÄS MER: ”Häpnadsväckande att man struntar i att informera”

Löfven menar att det var oklart vad som hade hänt, samtidigt som det saknades misstankar mot någon enskild person när Säpo inledde sin förundersökning. Men när generaldirektör Maria Ågren delgavs misstanke om brott i början av året agerade regeringen.

– När vi får veta att nu delges generaldirektören misstanke om brott, då kan inte regeringen ha förtroende för en generaldirektör som misstänks för brott och då skiljs hon från det uppdraget. När vi dessutom senare under försommaren får reda på att hon får ett strafföreläggande vill vi också skilja henne som generaldirektör med uppgifter i regeringskansliet och så överlämnar vi det till statens ansvarsnämnd.

Säkerhetsklassad information

Att oppositionen inte informerats förklarar statsministern med att utredningen inte var klar förrän i juni.

– Här har vi återigen säkerhetsklassad information, information som har ett skyddsvärde, som vi måste vara ytterst ytterst försiktig med och det finns också formella sekretessregler för hur vi får hantera detta.

Han menar att han hade planerat att informera de andra riksdagspartierna.

– Vi ska lämna ut det här när vi har en samlad bild av vad det är, då ska vi naturligtvis delge opposionen. Men under tiden som utredningarna och förundersökningarna pågår gör vi inte det.

Kan det finnas fler alarmerande grejer som du inte känner till?

– Det är ju en spekulativ fråga. Utgångspunkten är naturligtvis att jag känner till det som vi har som ett problem som vi måste hantera som regering, där vi måste fatta beslut.

LÄS MER: Expert: Därför är läckan så allvarlig

LÄS MER: Detta har hänt i Transportstyrelsens IT-affär

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet