Nu bemöter statsminister Stefan Löfven (S) kritiken från Donald Trump om Sveriges hantering av fallet med den amerikanska rapstjärnan ASAP Rocky. Foto: Carolyn Kaster/AP Photo/TT, Stina Stjernkvist/TT

Stefan Löfven bemöter kritiken från Donald Trump

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) bemöter nu kritiken från USA:s president Donald Trump om den häktade rapstjärnan ASAP Rocky, skriver Allehanda. Det var under förra veckan som den svenska statsministern blev uppringd av Trump.

– Jag var väldigt tydlig med att det svenska rättsväsendet inte är förhandlingsbart – det spelar ingen roll vem som ringer eller twittrar, säger Stefan Löfven i en intervju med Örnsköldsviks Allehanda.

Det var under början av förra veckan som statsminister Stefan Löfven (S) blev kontaktad av USA:s president Donald Trump. Ärendet gällde den amerikanska rapstjärnan ASAP Rocky som har suttit häktad i Sverige, misstänkt för misshandel, sedan den 5 juli.

Löfven har tidigare inte velat bemöta kritiken från den amerikanska presidenten, men i en intervju med Allehanda berättar han nu om samtalet.

Löfven: Svenska rättsväsendet inte förhandlingsbart

Donald Trumps kritik mot det svenska rättsväsendet och försök att på politisk väg kunna påverka fallet med ASAP Rocky har fått uppmärksamhet internationellt. Enligt Stefan Löfven var telefonsamtalet mellan honom och Trump ”i god ton”.

– Men jag var väldigt tydlig med att det svenska rättsväsendet inte är förhandlingsbart, det är ett oberoende rättsväsende och det spelar ingen roll vem som ringer eller twittrar, berättar Stefan Löfven för Allehanda.

Efter telefonsamtalet skrev Trump på Twitter att USA gör så mycket för Sverige, men att ”det inte verkar fungera åt andra hållet”.

– Jag har ingen anledning att gå i dialog med Trump om det här, säger Stefan Löfven.

Ingen negativ påverkan

Den svenska statsministern säger till Allehanda att han är stolt över att Sverige har ett rättssystem där en statsminister inte kan påverka ett rättsfall. Han tror inte heller att Sverige kommer att påverkas negativt på lång sikt av den här uppmärksamheten.

– Vi har all anledning att ha och eftersträva en bra relation med USA – därför är det viktigt att vi finns tillgängliga och förklarar det svenska rättssystemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.