Stefan Löfven: ”Beredskapen har inte varit tillräckligt bra”

Uppdaterad
Publicerad

Beredskapen inför coronakrisen var inte tillräcklig. Men den avveckling av stora delar av civilförsvaret som skett sedan Kalla kriget är alla partiers ansvar, säger Stefan Löfven i en intervju med SVT. Statsministern säger också att svenskarna skött sig väl under krisen – men att det kan bli aktuellt att stänga restauranger som inte följer reglerna.

Statsminister Stefan Löfven (S) intervjuades av SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson i lördagens Helgstudion. Enligt Löfven har den svenska beredskapen inte varit tillräcklig för att möta hotet från coronaviruset,

– Den har inte varit tillräckligt bra, och det är nog uppenbart för alla i många olika aspekter. Det är därför som vi har antagit en nationell säkerhetsstrategi, och där ingår perspektiv som har med allt från vattenförsörjning till cybersäkerhet att göra. Men också sjukvården – är vi tillräckligt riggade för en kris? Vi har påbörjat ett arbete, och jag är även här glad att det finns en bred samsyn politiskt om att vi måste stärka vårt civilförsvar och totaltförsvar, säger statsministern till SVT.

Coronapandemin

”Alla partier har ett ansvar” för sänkt beredskap

Av de regeringar som haft makten sedan Kalla krigets slut har mer än hälften letts av socialdemokrater – men Stefan Löfven menar att ansvaret för avvecklingen av beredskapen delas av alla partier.

– Alla partier har ett ansvar i den delen, för det var något som avvecklades successivt efter Kalla kriget, så det är tre decennier vi talar om. Det här har många regeringskonstellationer under tiden medverkat till. Då är jag också glad att vi har en bred samsyn om att vi ska förstärka vårt civilförsvar och höja beredskapen inför många olika kriser.

Mats Knutson: Du har varit statsminister sedan 2014 – ni har ännu inte fattat några skarpa beslut, undantaget försvaret där man tillfört mer pengar. Man har inte byggt upp beredskapslager med läkemedel eller annat under de här åren?

– Vi såg när vi tillträdde att det inte fanns något på det här, det var därför den nationella säkerhetsstrategin antogs 2017. Så den arbetade vi fram för att se vilka perspektiv vi behövde tänka på. Allt från vatten, elförsörjning, transporter, men också sjukvården. Nu måste vi utveckla den så vi kan höja beredskapen.

Kan bli aktuellt att stänga restauranger

Stefan Löfven säger också att svenskarna i stort har följt Folkhälsomyndighetens råd, men att det ändå kan bli aktuellt att stänga restauranger som inte följer regler som syftar till att minska trängseln.

– De flesta restauranger följer reglerna och håller avståndet. Men det finns också de som inte gör det, som inte förstått eller bryr sig om allvaret, och då måste vi ta till med hårdhandskarna. Om man inte sköter det här, för det här är under eget ansvar – och de flesta sköter sig, men om det är så att man inte gör det, då ska man stängas tycker jag, säger Stefan Löfven.

Han vill däremot inte kommentera kritiken från Kristdemokraternas Ebba Busch, som i en intervju i DN anklagat Socialdemokraterna för att ha svikit de äldre som smittats på äldreboenden i Stockholm.

– Jag tänker inte gå in i en polemik om detta nu. Jag är fullt fokuserad på att se till att begränsa smittspridningen, att vården har de resurser den behöver, att vi dämpar effekterna för löntagare och företag, det är det som är mitt fokus nu. Tids nog kommer nog diskussionen om det andra också, säger statsministern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet