Stefan Löfven (S): ”En överloppsgärning att ge sig på Peter Hultqvist”

Alliansen ska inom kort fatta beslut om misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist (S), samtidigt har Sverigedemokraterna sagt att de oavsett vad Alliansen gör kommer att rikta misstroende mot Hultqvist.
– Det är definitivt en överloppsgärning att ge sig på Peter Hultqvist, säger statsminister Stefan Löfven (S) till SVT:s Morgonstudion.

Under tisdagen svarade regeringen riksdagens konstitutionsutskott (KU) på en mängd frågor om hur den hanterat IT-skandalen på Transportstyrelsen. Det är utifrån den redogörelsen som Alliansen nu kommer fatta beslut om att rikta en misstroendeförklaring mot Peter Hultqvist eller inte.

– Vi har kunnat påvisa för konstitutionsutskottet i det material som vi nu har lämnat över att Peter Hultqvist har naturligtvis kännedom om informationsgångarna i regeringskansliet och hade all anledning att tro att det fungerade, säger Stefan Löfven.

LÄS MER: Besked om misstroendeförklaring mot Hultqvist dröjer

Vill inte samarbeta med SD

Sverigedemokraterna har sagt att de planerar att lägga fram misstroende mot Hultqvist, oavsett vad Alliansen beslutar sig för att göra. På frågan om vilka Stefan Löfven kan tänka sig att samarbeta med efter nästa val säger han att SD är uteslutet.

– För det är ett parti med nazistiska rötter, det är ett rasistiskt parti. De har värderingar som inte ens är i närheten av våra, säger Stefan Löfven.

LÄS MER: Därför informerade Hultqvist inte Löfven om Transportstyrelsens säkerhetsbrister

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

IT-skandalen

Mer i ämnet