Liberalerna har gett besked: de röstar nej till S-ledaren Stefan Löfven (t h) som statsminister. Foto: Stina Stjernkvist/TT Sören Andersson/TT

Stefan Löfven (S) prövas som statsminister på fredag

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon kommer talmannen att föreslå att Stefan Löfven (S) prövas som statsminister av riksdagen. Förslaget kommer att prövas av riksdagen fredagen den 14 december klockan 09.00.

Liberalerna har redan gett besked om att de kommer att rösta nej till Löfven som statsminister.

Talmannen Andreas Norlén håller pressträff imorgon kl 08.30. Han kommer då föreslå Stefan Löfven som statsminister.

Vid pressträffen kommer det också att meddelas med vilka partier Stefan Löfven avser att bilda regering.

Regeringsbildningen

Förslaget till statsminister läggs fram och bordläggs i kammaren onsdagen den 12 december. Förslaget bordläggs på nytt torsdagen den 13 december. Därefter kommer förslaget att prövas av riksdagen fredagen den 14 december klockan 09.00.

Liberalerna har redan gett besked om att de kommer att rösta nej till Löfven.

– Då Centern sagt nej och överenskommelsen därmed har fallit röstar vi nej till Stefan Löfven på fredag, säger Liberalernas presschef Elin Boberg till SVT.

Bakgrund

Talmannen inledde den 27 september uppdraget att ta fram ett förslag till ny statsminister för riksdagen att ta ställning till. I uppdraget ingår att samtala med företrädare för samtliga riksdagspartier samt att överlägga med de vice talmännen. Talmannen håller också statschefen informerad om det aktuella läget i arbetet med att ta fram förslag till statsminister.

Om förslaget till statsminister bifalls ska statsministern så snart det kan ske anmäla de övriga statsråden till riksdagen. Detta kan ske tidigast lördagen den 15 december. Skifteskonselj kommer därefter att äga rum.

Om förslaget röstas ner återgår uppdraget till talmannen som då fortsätter sitt arbete med att hitta en statsministerkandidat som kan tolereras av kammaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet