Att möta det kriminella våldet tillhör statens kärnuppgifter, sa Stefan Löfven (S) under riksmötets öppnande. Foto: Henrik Montgomery/TT

Stefan Löfven: ”Vi ska tvinga tillbaka våldet”

Publicerad

Gängvåldet är ett hot både mot människors säkerhet och mot demokratin, sade statsminister Stefan Löfven (S) under riksmötets öppnande. Han inledde med att tala om dödsskjutningen av den unga kvinnan på Ribersborg i Malmö innan han presenterade hur regeringen ska bekämpa gängbrottsligheten.
– Målet är glasklart. Vi ska tvinga tillbaka våldet.

– Larmet kom till polisen klockan 9.58 en måndagsförmiddag. Kvinnan på Ribersborg var 31 år gammal. Hon sköts ihjäl på öppen gata när hon var ute med sitt lilla barn. Den bottenlösa tragedin lämnar ingen i vårt land oberörd.

Så inledde Stefan Löfven sin redogörelse under riksmötets öppnande för hur regeringen ska arbeta mot kriminalitet och grovt våld framöver.

Lyfte förebyggande arbete

Han beskrev det våld kriminella utövar som ett hot mot människors säkerhet,mot  rättssamhället och i förlängningen mot demokratin.

– Att möta det här hotet tillhör statens kärnuppgifter.

I det förebyggande arbetet betonade han vikten av hela samhällets insatser och lyfte fram skola, socialtjänst, folkrörelser och det lokala näringslivet som viktiga aktörer. Han sa även att regeringen har påbörjat en process för att ge kommuner lagstadgat ansvar för att förebygga brott.

Riktade sig till droganvändare

Försöksprojektet med snabbare lagföring för en del enklare brott förlängs också och utvidgas till flera delar av landet och polisen ska få bättre tillgång till flera verktyg.

– Regeringen gör det enklare att besluta om kamerabevakning och underlättar polisens tillgång till digitala bevis och krypterad kommunikation för att kartlägga och avslöja brottslig verksamhet. 

Polisen får också i uppdrag att stärka sitt arbete med att bekämpa illegal handel med narkotika och BRÅ får i uppdrag att studera narkotikamarknaden i Sverige. Löfven riktade sig dessutom direkt till enskilda medborgare:

– Var och en som köper narkotika måste vara medveten om att pengarna från knarket stöder kriminella gäng och deras brottsliga verksamhet.

”Vi ska tvinga tillbaka våldet”

Löfven betonade styrkan med en bred politisk enighet och sa att regeringen nu tar täten för att samla politiska beslutsfattare kring dessa frågor.

– Kampen mot den grova brottsligheten är långsiktig. Den kommer innefatta både framgångar och bakslag. Men målet är glasklart. Vi ska tvinga tillbaka våldet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.