Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stefan Löfven (S): Nu är det viktigt att vi har en lugn, städad process Foto: TT/Henrik Montgomery/Anders Wiklund

Löfven efter dagens möten: ”Ni får ge er till tåls”

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga partiledare i Alliansen träffade S-ledaren Stefan Löfven under tisdagen. Till skillnad från under tidigare möten har de nu inte fört någon gemensam linje, enligt uppgifter till SVT:s politikreporter Love Benigh.
– Vilka jag har pratat med och vad jag har sagt, det kommer jag redogöra för talmannen när det väl är gjort, säger Stedan Löfven efter dagens möten.

Redan vid 10-tiden på tisdagen började Stefan Löfven träffa partiledarna i Alliansen. Det har träffat honom var för sig i Sagerska huset.

Innan samtalen inleddes var Stefan Löfven fåordig.

– God morgon, var det enda han ville säga när TT träffade honom innan samtalen inleddes.

Kristersson tog bakdörren ut

Först av alla kom moderatledaren Ulf Kristersson. Men mötet blev kort.

– Efter drygt 20 minuter lämnade Kristersson Sagerska huset, säger SVT:s politikreporter Love Benigh.

M-ledaren tog bakvägen ut för att undvika journalister. Och inga andra partiledare har heller ställt upp på intervjuer under dagen.

Vid 15-tiden på eftermiddagen står det klart att samtliga allianspartier har varit på plats. Sverigedemokraterna har däremot inte varit inbjudna.

Ingen gemensam linje

Enligt uppgifter till SVT:s politikreporter Love Benigh har Allianspartierna nu, till skillnad från tidigare möten med Löfven, inte haft en gemensam linje.

– Både Ebba Busch Thor och Jan Björklund står fast vid det man tidigare har berättat, säger Love Benigh.

Jan Björklund konstaterade så sent som under måndagen att han vill se ett samarbete mellan Moderaterna och Socialdemokraterna – där båda skulle kunna ingå i samma regering. Det ska han ha hållit fast vid under sitt möte med Löfven i dag. Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor har tvärtom inte visat något intresse för en sådan lösning.

Löfven: ”Ni får ge er till tåls”

Efter mötena ville Stefan Löfven inte ge något besked om vad som kommit fram under dagen.

– Vilka jag har pratat med och vad jag har sagt, det kommer jag redogöra för talmannen när det väl är gjort. Tills dess får ni ger er till tåls, sade han till det samlade pressuppbådet.

Han fortsatte:

– Jag kan inte dra några slutsatser efter en dags sonderingar. Nu kommer jag tala med alla partiledarna utom Jimmie Åkesson. Och när jag har något att säga så kommer jag att berätta det för talmannen.

Kortare tid på sig

Stefan Löfven har två veckor på sig att försöka bilda en regering, lika lång tid som Ulf Kristersson hade. Men enligt TT har S-ledaren färre dagar på sig att boka in möten och hålla träffar då han fortsatt är statsminister i övergångsregeringen och åker till Bryssel och EU-toppmötet på onsdagen.

Toppmötet kommer att pågå till åtminstone torsdag eftermiddag. Tanken var att Löfven skulle stanna kvar och delta i toppmötet mellan EU och de asiatiska ländernas samarbetsorgan Asem. Det överlåter han till utrikesminister Margot Wallström (S), skriver TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet