Trädhålsmygga – Aedes geniculatus Foto: SVA

Stickmyggorna har fått svenska namn

Publicerad

Hela 49 olika sorters stickmyggor finns i Sverige – och nu har de också fått svenska namn. Hittills har de bara haft latinska, vetenskapliga namn.

Det var för att undvika problem när experter och icke-experter ska prata om stickmyggor som Kommittén för svenska djurnamn vid Artdatabanken vill att stickmyggorna skulle få svenska namn. Några av de vanligaste stickmyggorna har nu fått namn som sommarskogsmygga och rödbrun höstmygga.

Myggforskaren Anders Lindström vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har gett myggarterna deras svenska namn. Han har även lagt till några arter som inte finns här, eftersom de med ett varmare klimat kan tänkas komma till Europa eller Sverige.

– Den mygga som de flesta undrar över på våren är större vårmygga. Den övervintrar ofta inomhus och är påfallande stor, tecknad med randiga ben och fläckiga vingar, säger Anders Lindström i ett pressmeddelande.

Flera olika grupper av mygg

Mygg kan delas in i olika grupper beroende på sin normala hemvist och ekologi. De myggor vars larver utvecklas i smältvattenpölar på vårkanten kallas därför för tömyggor och de som utvecklas i regnvattenfyllda pölar i skogen kallas skogsmyggor.

En grupp stora myggor som uppträder tidigt på våren kallas vårmyggor. De övervintrar som fullvuxna och kommer därför fram tidigare än de myggor vars larver måste utvecklas först.

Sprider zikavirus och gula febern

Myggan Aedes aegypti, som sprider zikaviruset i Sydamerika och nu har etablerat sig på Madeira, har fått namnet gulafebernmygga. Detta därför att den sedan tidigare är mest känd för att den sprider gula febern.

– Det finns ingen risk att gulafebernmyggan ska komma till Sverige, men eftersom den finns i Europa och är ett stort problem internationellt så fick den också ett svenskt namn, säger Anders Lindström.

Malariamyggorna får sina nya svenska namn från det gamla svenska ordet på dem, frossmygga.

– Jag upplever att namnet malariamygga för arter ur släktet Anopheles kan skapa oro bland allmänheten för att de ska sprida malaria. Även om vi hade malaria i Sverige fram till 1930-talet så är risken för smittspridning nu minimal. Därför valde jag ett mindre laddat namn, även om frossa är ett gammalt svenskt namn på malaria, säger Anders Lindström.

Det här är de tio vanligaste svenska stickmyggorna enligt SVA:

  • Rödbrun höstmygga - Aedes cinereus
  • Sumpmygga - Coquillettidia richiardii
  • Tidig tömygga - Aedes punctor
  • Skogstömygga - Aedes communis
  • Vårsvämmygga - Aedes sticticus
  • Sommarskogsmygga - Aedes cantans
  • Sommarsvämmygga - Aedes vexans
  • Vinkelklomygga - Aedes excrucians
  • Vitsidig tömygga - Aedes rusticus
  • Grå tömygga - Aedes intrudens

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.