Stjärnkocken: ”Jag tror inte att detta är framtidens mat”

Uppdaterad
Publicerad

Att odla och äta tång eller alger kan bli vardagsmat för svenskarna inom en överskådlig framtid, det menar flera forskare. Stjärnkocken Niklas Ekstedt är mycket positiv till den nya maten, men tror inte att den kommer slå igenom till den breda massan.

För stjärnkocken Niclas Ekstedt har de lite annorlunda råvarorna länge haft en självklart plats på tallrikarna på hans restaurang.

– Sockertång är superspännande. Det är en fantastisk råvara som jag använder mig av jätteofta. Det går att använda till många olika saker, säger han i SVT:s Aktuellt.

– Man kan använda den till allt möjligt, vi brukar ha den som en liten wow-upplevelse till gästen. Kanske friterad och lite knaprig med lite grönsaker till för att förhöja smaken. Det är en väldig tacksam råvara faktiskt.  

Sockertången finns redan att köpa hem i vissa livsmedelsbutiker i Sverige. Även den svenska signalsjögurkan får positivt betyg. 

– Den har vi redan serverat ganska länge, i fem, tio år. Vi brukar grilla den, det är väldigt uppskattad. Men det är nischade grejer det här, det måste jag lägga till, säger Niklas Ekstedt.

”Sensationsråvaror”

Oftast är det så att det är första gången gästerna smakar på rätterna, och att upplevelsen är ny för dem, enligt Niklas.

– Det är sensationsråvaror, säger han.

Kommer de kunna slå sig in på marknaden och bli basvaror? 

– Nej, det tror jag inte. Jag tror inte att detta är framtidens mat. Vi har så mycket fantastiska grönsaker, duktiga odlare, och andra saker som mättar redan. Men jag tycker att det är spännande och att det ska finnas där. Men jag tror inte vi kommer att leva på det i framtiden, säger Niklas Ekstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.