Stockholmsbörsen rasade 3 procent

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmsbörsen rasade 3 procent vid 15-tiden på fredagen efter en oväntat svag sysselsättningsstatistik från USA.

Arbetslösheten i USA ökade i maj, vilket orsakade det svenska börsraset. Tidigare under fredagen visade statistik på en försvagning i såväl Kina som eurozonen.

Det kritiserade oljebolaget Lundin Petroleum, föll mest av tungviktarna och gjorde en störtdykning med ner 5,8 procent. Orsaken var råoljepriset som föll under 100 dollar fatet, vilket inte har hänt sedan oktober 2011.

Även flera verkstadsjättar föll tungt. Atlas Copco backade med 4,8 procent, Sandvik föll med 4,5 procent och AB Volvo tappade 4,2 procent. Storbankerna föll med 1,0-1,5 procent. H & M tappade 2,2 procent och Ericsson backade med 1,2 procent. Scania gick mot strömmen och steg som enda storbolag, upp med 2,8 procent.

Europa drabbades

Den svaga jobbsiffran från USA beror delvis på eurokrisen och oron för läget i Grekland, som nu också har påverkat den svenska marknaden.

I Sverige sjönk inköpschefsindex, som speglar konjunkturen inom industrin, till 49,0 i maj från 50,2 i april. Nedgången förstärker bilden av att återhämtningen i den svenska industrikonjunkturen har kommit av sig, enligt Swedbank och Silf, som tar fram indexet. Men den svenska kronan stärktes mot både dollarn och euron medan räntorna föll.

Även andra europeiska börser påverkades, Frankfurtbörsen backade med 3,5 procent vid 15-tiden. I London var FTSE-index ned med 2,5 procent medan Parisbörsens CAC-index föll med 1,3 procent.

Fakta: Egypten

1981:

Egyptens president Anwar Sadat mördas. Han efterträds av Hosni Mubarak.

2011:

11 februari: Hosni Mubarak tvingas avgå efter 18 dagar av enorma gatuprotester.

19 mars: Väljarna röstar ja till författningsändringar.

13 april: Det offentliggörs att Mubarak gripits, men han vårdas på militärsjukhus.

16 april: Mubaraks maktparti upplöses av domstol.

3 augusti: Rättegång inleds. Mubarak rullas in på bår.

2012:

23 maj: Första omgången av presidentvalet inleds.

2 juni: Dom väntas mot Mubarak, hans söner och medåtalade.

16-17 juni 2012: Andra valomgången, mellan islamisten Muhammad Mursi och Mubaraks siste premiärminister Ahmed Shafiq.

21 juni 2012: Besked om vem som vunnit presidentvalet väntas.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.