Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) och regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att granska samhällets stöd för barn med förälder som sitter i fängelse. Foto: TT

8.000 unga har en förälder som sitter inlåst

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige finns det varje år omkring 8.000 barn och ungdomar som har en förälder i fängelse. Nu ska deras situation kartläggas.

När en förälder hamnar i fängelse, är det i dag ingen självklarhet att barnet och resten av familjen får hjälp med stöd och information. Det stöd som finns tillhandahålls av ideella aktörer.

Många barn som har en förälder i fängelse upplever känslor av förlust, skuld och skam. Känslor som kan vara svåra för en ung person att bära på själv. Regeringen har därför gett Socialstyrelsen i uppdrag att granska ifall samhällets stöd är tillräckligt för barn i den här situationen. 

– Att samhället kan stödja och skapa trygghet för dessa barn och unga är otroligt viktigt. I dag finns det en rad insatser som kan sättas in, men vi vet inte om de svarar upp till barnens behov, säger barnminister Åsa Regnér (S) i ett pressmeddelande

Välkomnar initiativet

Bufff, en ideell organisation som arbetar med barn som har anhöriga i fängelse, välkomnar kartläggningen. De har länge påtalat behovet och deras verksamhet har bland annat haft besök av Åsa Regnér. I egna kartläggningar har Bufff sett att det stöd och den information som finns idag, ser mycket olika ut beroende på i vilka kommuner som barnen bor i. 

– Sverige är ett långt land med 290 kommuner och vilket stöd de erbjuder det är väldigt olika. Därför är det viktigt med ett nationellt stöd som är likvärdigt över hela landet, säger Madelein Kattel, verksamhetschef för Bufff.

Förebygger kriminalitet och utanförskap

Madelein Kattel anser att drabbade barn behöver information och en öppen kommunikation kring vad som händer ens förälder i fängelset. Många barn förstår inte hur ett liv i fängelse ser ut och oroar sig mycket för sina föräldrar. 

– Förutom stora vinster för barnen, så är det stora samhällsekonomiska vinster att satsa på den här gruppen barn. Det främjar psykisk hälsa, och det förebygger att barnet inte själv hamnar i framtida kriminalitet och utanförskap. 

Resultatet av uppdraget och kartläggningen ska redovisas till socialdepartementet i december 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.