Både C och L ser ut att ha distriktavdelningarnas stöd vad gäller att rösta nej till Ulf Kristersson som statsminister. Samtidigt lyfts oroliga röster inom L om att partiet ska göra en vänstersväng. Foto: Jonas Ekströmer/TT

C och L har distriktens stöd för att rösta nej till Kristersson

Publicerad

Liberalerna har sagt nej och Centerpartiet ser ut att säga nej till Ulf Kristersson (M) som statsminister. Partierna ser ut att ha stöd av sina distriktsavdelningar. Samtidigt uttrycker vissa liberaler oro över att partiledningen förbereder en vänstersväng.
– Många som stödde Björklund i partiledarstriden förra året är besvikna nu, uppger en källa för SVT Nyheter.

SVT har talat med ledande företrädare för partiernas distriktsavdelningar och länsförbund och det är få företrädare som uttrycker tvivel över hur partiledningarna i C och L nu agerar. 

De flesta företrädarna från Centerpartiet som vi talar med citerar partiledningens budskap om att inte ta stöd av Sverigedemokraterna och att söka stöd för en blocköverskridande lösning med i första hand Miljöpartiet.

Två distriktsföreträdare tvekar och vet inte riktigt hur de anser att partiet ska agera. Endast en är öppen för att stödja Ulf Kristersson i omröstningen i nästa vecka. Till tidningen NSD säger Norrbottens distriktsordförande Nils-Olov Lindfors (C) att han tycker att Centerpartiet ska rösta för Ulf Kristersson: 

– Att vi kan föra en bra politik de kommande fyra åren är det som är det viktiga. Sedan får vi se vem som trycker på ja och vem som trycker på nej, men man måste gå fram med en politik som Alliansen står bakom, säger han till tidningen.

Olika läger hos L

Hos Liberalerna råder liknande stämningar. Många företrädare säger att de absolut inte vill bli beroende av Sverigedemokraterna, medan två länsförbund uppger att det finns olika läger där några vill rösta för och andra emot.

En del liberaler är samtidigt oroliga över att partiet i stället ska göra en vänstersväng.

 På flera ställen finns en uppfattning om att partiledningen med Jan Björklund och partisekreteraren Maria Arnholm i spetsen försöker göra det möjligt för partiet att till slut göra en uppgörelse med Socialdemokraterna, utan alla de andra Allianspartierna.

L-företrädare: Många besvikna

– Det pågår nu en kampanj där Maria Arnholm nu reser runt i landet för att övertyga medlemmarna om att partiet ska kunna söka samarbete med Socialdemokraterna. Och ett sådant beslut skulle sedan kunna fattas vid partirådet senare i höst, säger en högt uppsatt liberal till SVT.

En annan ledande partiföreträdare instämmer:

– Jag tror många som stödde Jan Björklund i partiledarstriden med Birgitta Ohlsson förra året är besvikna nu. Då var det han som betraktades som garanten för att Liberalerna skulle förbli ett borgerligt parti, men nu agerar han inte så, säger källan.

Liberalernas pressekreterare Adam Alfredsson kommenterar:
– Att partisekreteraren reser runt i landet efter ett val är naturligt. Det är viktigt att ta del av länens eftervalsanalyser och diskutera hur vi ska planera inför vårens EU-val.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer