Se Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) berätta om den stoppade ”corona-appen”. Foto: Stefan Jansson

Stoppade ”corona-appen” kan kosta miljoner – MSB har inte sagt upp avtalet

Uppdaterad
Publicerad

Sverige ska utveckla digitala verktyg tillsammans med EU i kampen mot coronaviruset. Samtidigt har MSB inte gett upp hoppet om den app-satsning som fått hård kritik och nyligen pausades. Och avtalet med it-leverantören har inte sagts upp.

”Corona-appen” skulle ha lanserats för över en månad sedan – en digital tjänst där alla kan skriva in symtom som gör det möjligt för myndigheterna att kartlägga smittspridningen. MSB planerade både mass-sms, reklamfilmer och call-centers. Men i förra veckan pausades satsningen eftersom Folkhälsomyndigheten inte längre var intresserade.

– Det känns tråkigt och kanske överskattade man nyttan av verktyget. Det har visat sig att man kan få motsvarande data från andra källor och inte vara beroende av att en väldigt massa människor i Sverige skulle bidra med data, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) till SVT. Han berättar att Sverige nu ska delta i en EU-satsning på en ”European Toolbox” med digitala verktyg för smittspårning (se video).

”Förödande”

Samtidigt visar SVT:s granskning att det funnits en rad frågetecken kring MSB-projektet.

  • Redan i början av april fick man mejl från en forskare som var mycket kritisk mot att man skulle anonymisera alla data. Han skriver att det blir ”förödande av flera skäl och i det närmaste riskerar att göra arbetet helt meningslöst”.
  • Samtidigt måste MSB bemöta en rad kritiska frågor från länsstyrelserna, vars dataskyddsexperter sett frågetecken kring den personliga integriteten.
  • Det visar sig också att MSB valt IT-leverantör utan någon öppen upphandling. MSB hänvisar till ett undantag i lagen som gäller ”synnerlig brådska”, och till ”det är absolut nödvändigt för att skydda människors liv och hälsa” att satsningen kommer på plats.
  • MSB använder också tidsskäl som förklaring till varför data ska lagras hos företaget Amazon och inte en svensk leverantör (se faktaruta).

Konflikterna kring satsningen når högsta nivå hos myndigheterna.

I ett brev till Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson argumenterar MSB:s Dan Eliasson: ”I nordiska grannländer nyttjas digitala lösningar för att interagera med medborgarna och bromsa smittan – det anser jag att Sverige också bör göra i högre grad.”

Inte sagt upp avtalet

Och MSB har inte gett upp. Man har inte sagt upp avtalet med it-leverantören eftersom man ”fortsatt har en dialog med berörda myndigheter om nyttjandet av tjänsten. En dialog som vi avser ha avklarad i närtid.”

Leverantören Platform24 skriver till SVT att man är stolta över att kunna leverera lösningen till MSB. ”Vi har dock unik erfarenhet och är marknadsledande i Sverige inom symptomregistrering och automatisk vårdbedömning och har unik kompetens inom att bygga lösningar för storskalig medicinsk kommunikation och automatiserad dialog med patienter. Vi är mycket stolta över detta och har levererat enligt de mycket högt ställda kraven och inom en oerhört snäv tidsram” skriver kommunikationschefen Sara Dannborg.

Avtalet kan ge miljoner till leverantören

IT-leverantören Platform24 utvecklar bland annat chattverktyg åt sjukvården. Bolaget ingår i samma koncern som nätläkarbolaget Doktor24 och ägs av Investor och Apoteket AB.

När tjänsten är igång har de enligt avtalet rätt till en fast ersättning på 590 000 kronor i månaden plus 125 000 i månaden för teknisk dygnet runt-support och en rörlig ersättning per användare. Om avtalet skulle sägas upp har man rätt till en månadsersättning plus ersättning för implementeringen. I nuläget får man enligt Sara Dannborg ”betalt för nedlagd tid och de kostnader vi haft”.

De svenska myndigheternas samarbetssorgan eSam har avrått svenska myndigheter från att använda amerikanska molntjänster. Ändå menar MSB menar att man av tidsskäl kan använda Amazon-servrar i detta projekt. ”För att kunna komma på plats snabbt så var det enda realistiska att välja en sådan molnmiljö ” heter det i ett mejl till regeringskansliet. Till SVT skriver MSB:s pressansvarig Anna Lindbäck att myndighetens tjänst inte omfattas av eSams avrådan: ”Det uttalanden från e-sam som gäller rekommendationer av molntjänster som du hänvisar till avser hantering av informationstillgångar som omfattas av sekretess i någon form. Det digitala verktyg som MSB tagit fram innehåller inga sådana uppgifter. Således avviker inte MSB från det förhållningssätt som e-sam uttalat sig om.”

När SVT tidigare i år avslöjade att Arbetsförmedlingen sparade uppgifter om arbetssökande hos en amerikansk tjänst så valde myndigheten att snabbt ta hem tjänsten till sina egna servrar.

MSB:s argument för att inte göra en offentlig upphandling underkänns av upphandlingsexperten Andrea Sundstrand.

– De skriver att grunden för direkupphandlingen är att det är så bråttom, men om det här projektet ännu inte dragit igång verkar ju så inte vara fallet, säger hon till tidningen Arbetaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.