Elektronikvaror är attraktiva för bedragarna. Foto: TT

Stor bedrägerihärva utreds av polisen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen utreder en härva där hundratals företag misstänkts ha lurats på drygt 50 miljoner det senaste året. Metoden är mycket avancerad och i vissa fall har bedragarna skapat telefonnummer och agerat ”telefonväxel” när leverantörer ringt.

Bedrägerierna har blivit ett stort problem för många företag. Bedragarna beställer stora mängder varor som till exempel smarttelefoner, surfplattor och byggmaterial som sedan levereras till en adress de själva valt.

– De senaste veckorna har vi varje dag haft försök till bedrägerier och flera genomförda bedrägerier på det här sättet. Bland annat har de kommit över Apple-produkter för 500.000 kronor. De försökte även köpa 10 villor i byggsats, men det stoppades i sista sekund, säger Jan Olsson, utredare vid Polisens Nationella Bedrägericenter, till SVT Nyheter.

Skapar ny domänadress

Bluffen är ett så kallat domänbedrägeri, där stora företag inom till exempel elektronik- och byggbranschen, får en beställning från ett välkänt företag i Sverige. Ofta har de gjort affärer tidigare och försäljningavdelningen misstänker därför inte att det är ett bedrägeri.

– De registrerar en ny domänadress. I stället för www.polisen.se så registrerar de något liknande till exempel www.polisenab.se och med hjälp av den adressen mejlar bedragarna det företag där de vill beställa varor.

Metoden är känd sedan tidigare men bedrägerierna fortsätter.

Vad rör det sig om för summor?

– Det är svårt att säga , men pratar vi om genomförda bedrägerier och försök till bedrägerier så handlar det om 50-100 miljoner kronor, säger Jan Olsson, till SVT Nyheter.

Polisen varnar företagare

Bedragarna är mycket förslagna och har till exempel tagit reda på namn på inköpschefer och vilka företag de tidigare gjort affärer med. I vissa fall har de även skapat nya telefonnummer och när företaget som ska leverera varorna kontrollringer, så kommer de till en bedragare i stället för ”inköpschefen”.

– De har ett scenario som gör det svårt att överlista att det är ett bedrägeri, men man måste ändå kontrollera.

– Är det verkligen det här företaget som verkligen beställer varorna för 500.000? Man kan inte bara skicka iväg varorna, säger Jan Olsson till SVT Nyheter.

Polisen uppger att man har spår efter bedrägeriligan och att de leder mot södra Sverige. Polisen jobbar efter förutsättningen att det är samma personer som ligger bakom alla bedrägerier av den här typen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.