Foto: TT

Stor brist på bevakningspersonal

Uppdaterad
Publicerad

Den ökade terrorhotnivån och bevakningen av flyktingförläggningar gör att behovet är större än någonsin av ordningsvakter och väktare. Just nu efterfrågas mer bevakningspersonal än vad som hinner utbildas.

Bevakningspersonalen består av ungefär 17.000 personer men det behövs betydligt fler. I utbildningen som är relativt kort, bara ett par veckor, ingår bland annat fysisk konflikthantering, teori och juridik.

– Det har blivit en större efterfrågan på både väktare och ordningsvakter med flyktingsituationen helt klart. Det finns flera förfrågningar dels direkt från Migrationsverket men också indirekt på mer bevakning av terminaler och busstationer. Det är fler människor i rörelse och det påverkar också efterfrågan, förklarar Björn Ericsson som är branschexpert på Almega säkerhetsföretagen.

Fler utbildas men det räcker inte

I väntan på att fler ska utbildas tvingas i dag en stor del av bevakningspersonalen jobba mycket övertid.

– Det behövs fler i dag för att vi har fått en allvarligare situation ute i samhället och vi behöver fler ögon och öron för att skapa en större trygghet, säger Björn Ericsson.

Mer bevakning med förhöjd risknivå

När hotnivån för terrorattentat i november höjdes från en trea till en fyra ökade också kraven på bevakning av allmänna platser.

– Det blev en ganska nojig inställning överlag och behovet ökade ännu mer. Tack och lov har det här stabiliserats något och det är mer kontroll på läget nu men det är fortfarande ett stort behov av bevakning, enligt Björn Ericsson.

Fakta: ordningsvakter och väktare

* Ordningsvakter har begränsade polisiära befogenheter och får omhänderta personer som är berusade eller uppträder störande på allmän plats. * Ordningsvakter utbildas och förordnas av polisen.

* Väktare får bara ingripa på samma sätt som vem som helst i samhället, så kallat envarsgripande. Det handlar om att gripa den som har begått brott, som kan straffas med fängelse, och påträffas på bar gärning eller flyende fot.

Länsstyrelsen är ansvarig myndighet för bevakningsföretag och väktare.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.