Moderatledaren Anna Kinberg Batra kräver minst två miljarder extra till försvaret. Foto: TT

Stor irritation efter Moderaternas försvarsutspel

Uppdaterad
Publicerad

Om regeringen inte satsar minst två miljarder kronor på försvaret i höst lämnar Moderaterna försvarsförhandlingarna. Det sade moderatledaren Anna Kinberg Batra i Almedalen under gårdagen. Men hennes utspel väcker irritation och förvånar de övriga allianspartierna.

Försvaret står inför stora utmaningar och det saknas närmare tio miljarder kronor i budgeten de kommande tre åren. Inför slutet i de pågående försvarsförhandlingarna ställde moderatledaren Anna Kinberg Batra i går ett ultimatum till regeringen.

– Satsa minst två miljarder kronor på försvaret eller så lämnar vi förhandlingarna.

Men kravet möts av förvåning från allianspartierna som menar att hon försvårar förhandlingen och siktar för lågt.

– Jag blev förvånad över det låga budet. Moderaterna vet lika väl som vi att två miljarder inte kommer att räcka, säger Mikael Oscarsson som är Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson.

LÄS MER: ”Åk härifrån, Sverigehatare”

Överraskande och lågt

SVT Nyheter har ringt till samtliga försvarspolitiska talespersoner inom alliansen och alla reagerar likvärdigt. Centerpartiet är överraskat att Anna Kinberg Batra kommenterar siffror under en pågående förhandling. Liberalernas Allan Widman som också är ordförande i försvarsutskottet menar att beloppet lågt.

– Två miljarder kommer inte att utgöra någon större skillnad för det svenska försvaret. Bland de som är initierade i försvarets ekonomiska problem är inte det här ett belopp som imponerar, säger Allan Widman.

Även i det egna partiet menar man att beloppet är lågt.

– I januari gick vi ut och sa att det behövde satsas två miljarder mer på försvaret. Sen dess har vi fått tagit del av budgetunderlag och det ord man ska ta med sig nu är minst två miljarder, säger Hans Wallmark.

SVT PLAY: Se hela Anna Kinberg Batras tal från Almedalen här

”Märkligt agerande”

I den så kallade försvarsgruppen förhandlar nu S, MP, M, C och KD och att Moderaterna nu kommenterar siffror offentligt tycker försvarsminister Peter Hultqvist är märkligt.

– Jag noterar att hon har sagt det här och tycker att det är ett märkligt agerande. Men jag förhandlar inte offentligt utan jag tycker att man ska föra den diskussionen inom försvarsgruppen, säger Peter Hultqvist (S).

OPINION LIVE: Belinda Olsson intervjuar Anna Kinberg Batra i Almedalen

Regeringen har inte ännu kommenterat hur stora de vill att satsningarna på försvaret ska vara. Samtidigt tror försvarsutskottets ordförande att Anna Kinberg Batra kommer att få igenom sitt krav.

– Överbefälhavaren säger att det saknas minst sex miljarder de kommande åren. Och min bedömning är att de två miljarderna som Anna Kinberg Batra kräver kommer nog regeringen att gå tillmötes med, säger Allan Widman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.